spot_img
9.7 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 15, 2024
Altele
    AcasăActualitateLemnul se face nevăzut în Gorj

    Lemnul se face nevăzut în Gorj

    Peste 20 de contravenţii au fost stabilite în judeţul Gorj, în ultima lună de angajaţii Direcţiei Silvice Zeci de metri cubi de material lemnos au fost confiscaţi, iar valoarea amenzilor aplicate pentru tăieri ilegale de arbori se ridică la câteva zeci de mii. Mai grav este că din ignoranţă sau teamă, pădurile private stau nepăzite din calea hoţilor. Legea impune măsuri, dar obligaţiile ce revin proprietarilor sunt ignorate, în timp ce lemnul se face nevăzut.

    Faţă de alţi ani, infracţionalitatea a mai scăzut, spune conducerea Direcţiei Silvice, totuşi, acţiunile de verificare trebuie mereu intensificate. În ultimele două săptămâni, în urma controalelor derulate de reprezentanţii Direcţiei Silvice, ai Politiei şi Ocoalelor Silvice, neregulile au ieşit la iveală, dar şi sancţiuni au fost aplicate, până la 8.000 de lei. „În ultimele două săptămâni, urmare a acţiunilor de verificare derulate pe drumurile publice şi judeţene, au fost depistate mai multe nereguli legate de ilegalitatea celor care transportă materialul lemnos, fie documente lipsă, fie incomplete sau completate necorespunzător, acţiunile au fost finalizate cu peste 20 de contravenţii şi patru amenzi de 2.000 de lei, fiecare, pentru transport ilicit de material lemnos. Am confiscat peste 40 de metri cubi de material lemnos, iar acţiunile se intensifică şi noapte şi ziua”, a declarat Ovidiu Cârstoc, director Direcţia Silvică Gorj. Cele mai multe neajunsuri au fost depistate în zona Vidin, de la Târgu-Cărbuneşti, unde peste 200 de metri cubi de material lemnos au fost tăiaţi de la începutul anului, iar alţi 30 de m3, confiscaţi în urma acţiunilor de control pe drumurile publice. „Cele mai multe probleme le-am întâmpinat în ultima perioadă la Vidin, unde de la începutul anului, o cantitate de 264 de metri cubi au fost tăiaţi în zona Vidin. Au fost aplicate pentru 19 contravenţii, amenzi de 13 mii de lei, iar despăgubirile se ridică la 40 de mii de lei. Autorii infracţiunilor sunt încă cercetaţi de poliţie şi parchet”, a subliniat Cârstoc.

    Aproximativ 27 de mii de hectare de pădure, sub paza cerului

    De la începutul anului, din cauza nerespectării legislaţiei, controalele derulate de angajaţii Direcţiei Silvice şi poliţie au dus la confiscarea a unei cantităţi de 90 de metri cubi material lemnos, iar numărul contravenţiilor atinge 250. Cuantumul total al amenzilor este de 150 de mii de lei, având în vedere că aproape 2.000 de metri cubi au fost tăiaţi ilegal. Conducerea Direcţiei Silvice asigură că se vor intensifica acţiunile de control. O altă problema care trebui rezolvată ţine de lipsa pazei la pădurile din judeţ. Neajunsul apare însă la proprietăţile private, unde, cei care deţin pădurile nu pot beneficia de pază decât dacă încheie, potrivit legii, contracte cu Direcţia Silvică sau alte structuri, cum sunt Ocoalele silvice private. În prezent, 27 de mii de hectare reprezintă suprafaţa pădurilor care stau nepăzite, spune conducerea Direcţiei Silvice, deşi legea este clară, cei care o ignoră, riscă amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: