spot_img
7 C
Târgu Jiu
joi, noiembrie 14, 2024
Altele
    AcasăActualitateComercianţii s-au înghesuit la "butonul" de bacşiş

    Comercianţii s-au înghesuit la „butonul” de bacşiş

    Aglomeraţie mare s-a înregistrat şi la nivelul unităţilor de service, acestea fiind nevoite să facă faţă agenţilor economici veniţi să-şi modifice structura caselor de marcat în vederea eliberării de bonuri pentru bacşişul primit. Comercianţii sunt revoltaţi şi susţin că în mediul rural, unde îşi desfăşoară activitatea, nu se lasă ciubuc, însă dispoziţiile legale sunt stricte şi nu se va face rabat de la aplicarea sancţiunilor.

    Bacşişul se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale şi se evidenţiază pe un bon fiscal distinct. Unităţile de service specializate pe acest segment s-au confruntat cu o cerere mare din partea administratorilor de firme, veniţi să-şi modifice casele de marcat. Comercianţii sunt nemulţumiţi şi susţin că pe lângă bătaia de cap în plus adusă prin eliberarea bonului de bacşiş, în mediul rural clienţii nu lasă ciubuc. „La magazinele alimentare şi baruri din mediul rural nu văd sensul acestui ciubuc, pentru că nu se lasă ciubuc, se lasă pe datorie, oamenii nu au bani”, a declarat un agent economic. Un altul a spus că se va conforma Ordinului dat de Minister: „va fi greu, nu va fi ca până acum, dar nu avem altă soluţie”. „Este bătaie de joc în ţara asta, oamenii nu au ce mânca şi ei se gândesc la bacşişuri”, a fost părerea unui alt administrator. Pentru a face faţă solicitărilor, unitatea de service în cauză a fost nevoită să prelungească programul angajaţilor. „O să lucrăm cât vom avea clienţi şi am tot personalul de service aici la sediu, se lucrează non-stop. Noi ne străduim să facem faţă, să rezolvăm clienţii pentru că sunt până la urmă, partenerii noştri şi e normal să avem grijă de dumnealor”, a declarat Gheorghe Orzan, reprezentantul unităţii de service.

    Dispoziţiile ordonanţei de urgenţă sunt clare, iar cei ce nu respectă legea riscă sancţiuni la care valoarea poate fi şi de zece ori mai mare decât suma depistată ca şi bacşiş în unitate. „ Ordinul 513 prevede că dacă clientul lasă bacşiş, se emite un nou bon, în situaţia în care în mediul rural nu se primeşte bacşiş, nu este necesar să mai emită un alt bon. Acest ordin vine să scoată la suprafaţă toate încasările care se realizează într-o unitate comercială, este o măsură care vrea să evite situaţiile în care nu se emit bonuri fiscale şi eventual cei care nu au emis bonuri fiscale să motiveze că acele sume reprezintă bacşiş sau rest neluat şi pentru a evita aceste lucruri era necesar acel ordin. Eu că vor respecta pentru că sancţiunile sunt destul de mari. Minimul este avertisment şi maximul este de zece ori suma pe care au găsit-o nemarcată cei care au făcut controlul, bineînţeles când sunt la primele abateri, după aceea se trece inclusiv la suspendarea activităţii”, a declarat Marin Ciumag, directorul general al AJFP Gorj. La solicitarea organelor de control, atunci când se află in incinta unităţii de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în care îşi desfăşoară activitatea şi în timpul programului de lucru, personalul operatorului economic este obligat să prezinte sumele de bani deţinute.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    spot_imgspot_img

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!