PSD Gorj susține în continuare că Legea Energiei trebuie promulgată și consideră că motivele pentru care a fost trimisă spre reexaminare nu sunt deloc temeinice. Ba mai mult, afirmă c legea respectivă prevede și realizarea mixului energetic, iar dacă nu este promulgată, se înțelege că, la nivel central „se caută nod în papură pentru a se închide Complexul Energetic Oltenia”. Conform oficialilor PSD Gorj, legea mai reglementează și plățile pentru rezerva de combustibil, lucru care ar avantaja CEO. Drept dovadă, în 2013, de exemplu, când această rezervă nu era plătită, compania a pierdut bani grei, cărbunele ținut în depozite pentru rezerva de stat depreciindu-se și devenind aproape inutilizabil.
Președintele Executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, a spus că, din punctul de vedere al social-democraților, Legea Energiei are prevederi temeinice, și nu unele „anticonstituționale”, astfel ar trebui retrimisă către președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. „“Pentru noi, Partidul Social Democrat, este important ca Legea energiei, modificată în urmă cu câteva săptămâni, și retrimisă de Klaus Iohannis la Parlament, să fie menținută și promulgată. Considerăm că prevederile ei sunt temeinice și nu anticonstituționale. Este normal ca statul să ceară o rezervă de combustibil la un nivel suficient pentru asigurarea siguranţei Sistemului Energetic Naţional, însă trebuie să o plătească. În 2013, statul nu a avut nevoie de rezerva de combustibil , iar CEO a pierdut stocul de cărbune realizat ca urmare a deprecierii lui. Mai mult, cerem și susținem înființarea mixului energetic. Alcătuirea de pachete mixte cu anumite ponderi, între anumiți producători, este în beneficiul consumatorilor finali pentru că se menține un preț accesibil acestora pe termen lung .”, a declarat Ion Călinoiu, președinte executiv PSD Gorj.
Atac la liberali
Oficialii PSD Gorj țin să reamintească și faptul că fostul premier Victor Ponta a menținut în viață CEO, în timp ce actualii „tehnocrați” de sorginte liberală vor îngroparea lui. Conform celor din PSD, Ponta a ținut sediul companiei la Târgu Jiu și, cel mai important, s-a opus privatizării cerute de Fondul Monetar Internațional. Ulterior, a obținut aprobare pentru un plan de eficientizare, care, inițial, prevedea 5.000 de disponibilizări, în urma negocierilor, acest număr reducându-se la 2.000. „Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au cerut Complexului Energetic Oltenia un plan de închidere a unităţilor de producţie a electricităţii nerentabile, care nu mai pot fi revitalizate. Atunci s-a decis transferul minelor Alunu şi Berbeşti de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora, ceea ce înseamnă că 1000 de oameni au fost transferați la CET Govora. Tot FMI a cerut vehement disponibilizarea a minim 5000 de oameni, însă premierul Ponta nu a fost de acord cu această cifră, negociindu-se ca doar 2000 de persoane aflate în prag de pensionare să intre în programul de restructurare, dar nu oricum, ci asigurându-se un venit de completare”, mai spun reprezentanții PSD Gorj.
Mihai Popescu