spot_img
11.5 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 15, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesBisericile din Lelești pe care este pictat chipul regelui Ferdinand I. Cum...

    Bisericile din Lelești pe care este pictat chipul regelui Ferdinand I. Cum au reușit localnicii să salveze portretele de prigoana comunistă

    Localnicii din comuna gorjeană Lelești se pot mândri cu două biserici unicat în România, pentru că în interiorul acestora este pictat chipul regelui Ferdinand I. Cele două lăcașuri de cult din Lelești sunt unele dintre excepțiile din România în care au fost salvate de prigoana comunistă picturile cu chipurile foștilor regi ai României. În perioada comunistă s-a dat un ordin ca toate portretele de acest fel să fie șterse. Localnicii din comuna gorjeană, adepți ai monarhiei, au găsit o modalitate ca picturile să fie păstrate.

    Cele două biserici au fost ridicate în perioada de domnie a regelui Ferdinand I și se obișnuia ca chipul conducătorului sub care România a cunoscut cele mai importante izbânzi din istorie să fie reprezentat în bisericile care se ridicau.

    Tabloul Patriarhului ascundea chipul regelui Ferdinand

    Părintele paroh Ioan Dănău a preluat în anul 1988 bisericile din Lelești. Acesta spune că nu a știut de existența portretului regelui Ferdinand, deși ținea slujbe în biserică, pentru că era acoperit cu un tablou al Patriarhului din vremea aceea. Biserica din Lelești cu hramul „Nașterea Maicii Domnului“ a fost ridicată în anul 1920. Nimeni nu i-a dezvăluit părintelui ce se află sub tabloul Patriarhului: „În anul 1988 m-am transferat de la Parohia „Sfântul Dumitru“ Vărsături la Parohia Lelești, iar peste pictura regelui Ferdinand I a fost pus de către fostul epitrop, Ion Popeangă, zis Nono, tabloul Preafericitului Patriarh de pe vremea aceea, Teoctist. Înainte de 1989 a existat o dispoziție ca să fie acoperite toate picturile cu regii României cu un strat de vopsea. Totuși, leleșteni au găsit de cuviință să fie acoperit cu portretul Preafericitului Patriarh și nu l-au șters. Au preferat să-l ascundă, deși puteau fi pedepsiți aspru, Când am luat în primire, în vara anului 1988, nu am știut nici eu ce este sub tabloul Patriarhului României. După Revoluție, epitropul Nono Popeangă a mutat în altă parte tabloul Părintelui Teoctist și a apărut chipul regelui într-o stare teribil de bună. Cred că este unicat sau printre puținele biserici din țară în care se mai păstrează portretul regelui Ferdinand. Oamenii din Lelești au fost mereu foarte uniți, gospodari de elită și nimeni nu a spus nimic. Oamenii din Lelești au apreciat dintotdeauna conducerea monarhică a României“, ne-a povestit părintele Ioan Dănău.

    Portretul regelui ascuns sub un strat de vopsea

    Portretul regelui Ferdinand I există și în biserica din satul Ursăței. Tot pentru a-l ascunde, acesta a fost acoperit cu un strat subțire de vopsea de calitate slabă, pentru a nu afecta portretul regelui. Biserica din satul Ursăței, cu hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur“, a fost resfințită în anul 1926. „Înainte de Revoluție a fost păstrat cu un strat de vopsea galbenă, iar, ulterior, un fiu al satului Ursăței, Constantin Pârvulescu, care a fost contabil șef, l-a rugat pe un zugrav, Lucă Pârvulescusă, să înlăture stratul de vopsea. Pictura s-a păstrat în stare foarte bună. Conform ordinelor din perioada comunistă, chipul regelui a trebuit ascuns într-un fel. Vopsea a fost aplicată peste portretul regelui într-un mod superficial, fără a-l distruge“, a mai spus părintele Dănău.

     
     
     
     
     
     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: