În fiecare an, la data de 3 septembrie, se celebrează Ziua Probațiunii în Romania, consacrată prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 1959/C din data de 29 septembrie 2011, la momentul împlinirii a 10 ani de probațiune în România. Astfel, în cei 22 de ani de existență, sistemul de probațiune a fost și continuă să fie unul dintre pilonii importanți ai sistemului de justiție, reprezentând un serviciu public de interes național, ce contribuie la înfăptuirea actului de justiție și își desfășoară activitatea în scopul menținerii siguranței comunității, al reabilitării sociale a infractorilor, al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni.
Componentă importantă a Ministerului Justiției, sistemul de probațiune a trecut de-a lungul timpului prin numeroase transformări și etape de modernizare, începând cu primele centre experimentale de probațiune, înființate în perioada anilor 1997 – 2000. Astfel, în prezent, sistemul de probațiune este reprezentat la nivel central de Direcția Națională de Probațiune, instituție publică cu personalitate juridică din cadrul Ministerului Justiţiei şi de cele 42 de structuri teritoriale, denumite servicii de probațiune. Acestea, prin consilierii de probațiune, supraveghează persoanele față de care, instanțele de judecată au dispus sancțiuni și pedepse neprivative de libertate (majori și minori).
La nivel național, în anul 2022, consilierii de probațiune din cadrul celor 42 de servicii teritoriale au întocmit 9.381 referate/rapoarte de evaluare, pentru inculpați, la solicitarea organelor judiciare și a instanțelor de judecată, precum şi în scopul sesizării instanţei de executare, în dosarele de probaţiune, iar în data de 31.12.2022, în evidența acelorași consilieri se aflau 69.063 de persoane sancționate penal. Totodată, în cursul anului 2022 consilierii de probațiune au gestionat 103.775 de dosare deschise pentru persoane sancționate penal.
Activitatea Serviciului de Probațiune Gorj
Raportat la anul 2022, Serviciul de Probațiune Gorj a înregistrat în evidența sa un număr de 1330 de persoane care au fost sancționate sau condamnate pentru săvârșirea unor infracțiuni, la finalul anului fiind active un număr de 865 de dosare de probațiune, rezultând astfel, în medie, un număr de 108 persoane supravegheate aflate în evidența fiecărui consilier de probațiune. În ceea ce privește întocmirea de rapoarte de evaluare pentru inculpați majori și de referate de evaluare pentru inculpați minori, consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Gorj au realizat în total un număr de 56 de rapoarte și referate de evaluare presentențiale și 74 de referate sau rapoarte de evaluare cu rol de sesizare a instanței.
Atribuțiile specifice derulate de către consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Gorj vizează:
✓ modul de respectare a măsurilor și obligațiilor impuse în cadrul sancțiunilor penale aplicate majorilor (amânarea aplicării pedepsei, suspendarea sub supraveghere, munca în folosul comunității, liberarea condiționată) și a măsurilor educative neprivative de libertate în cazul minorilor (stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână și asistarea zilnică);
✓ proceduri specifice de lucru cu persoanele sancționate în vederea prevenirii reiterării comportamentului infracțional și a reintegrării acestora în comunitate, prin activități de consiliere și derularea de programe de reintegrare socială specifice tipului de infracțiuni, cum ar fi: ”Drink and Drive”, ”În siguranță la volan. Stop accidentelor!”, ”Stop! Gândește-te și schimbă!”, ”Unu la Unu”, ”Dezvoltarea de abilități sociale”;
✓ participarea săptămânală a consilierilor de probațiune desemnați la desfășurarea lucrărilor comisiei pentru liberarea condiționată a persoanelor private de libertate;
✓ întocmirea de referate și rapoarte de evaluare pentru organele judiciare cu privire la persoanele care au săvârșit infracțiuni, sau din oficiu pe perioada supravegherii persoanelor sancționate penal.
Prin monitorizarea continuă a modului în care persoana sancționată penal respectă măsurile și obligațiile impuse de instanța de judecată, a comportamentului acesteia și asistarea sa în procesul de schimbare comportamentală, Serviciul de Probațiune Gorj se remarcă prin diversitatea și complexitatea activităților sale, servind unui dublu scop: siguranţa comunităţii şi reducerea riscului de recidivă.
La ceas aniversar, Serviciul de Probațiune Gorj dorește să profite de această ocazie pentru a-i felicita pe toți cei implicați din sistemul național de probațiune, partenerii din sistemul judiciar, precum și instituțiile din comunitatea locală pentru rolul activ și contribuția semnificativă adusă la înfăptuirea actului de justiție.