spot_img
Altele
    AcasăEconomicPlanul de Restructurare al CEO, retrimis la Comisia Europeană

    Planul de Restructurare al CEO, retrimis la Comisia Europeană

    Planul de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost retrimis Comisiei Europene, în forma refăcută, la jumătatea săptămânii trecute.

    Planul a suferit o serie de modificări, față de cel care a fost trimis inițial și asupra căruia s-a deschis o investigație.

    „S-a transmis de către statul român acest Plan la Comisia Europeană. Față de planul inițial, de cinci grupuri din anul 2026, va fi pentru trei grupuri, două la termocentrala Rovinari și unul la Turceni, iar alte două vor fi menținute în rezervăm de capacitate. A fost o variantă cu două grupuri, dar nu mai este de actualitate“, a spus Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO.

    Ce observații a făcut Comisia Europeană

    Comisia Europeană a făcut patru tipuri de observații cu privire la Planul inițial, iar în această perioadă s-au încercat găsirea de soluții. „Prima constatare era că nu sunt suficiente contribuțiile proprii. Am susținut că piața de energie nu este o piață în care să vinzi produsul acum pentru cinci ani. Am fost nevoiți să facem cât mai multe contracte și avem contracte până în anul 2024 în care demonstrăm contribuția proprie a României. Am scos chiar în aceste zile pachete de energie la prețuri de două ori mai mari față de începutul de an.

    A doua observație a fost caracterul adecvat, pentru că sunt prea mulți bani vin de la statul român, fără ca el să fie beneficiarul eforturilor care se depune. Au fost discuții între Ministerul Energiei și Fondul Proprietare și s-au convenit anumite mecanisme de reglare a capitalului societății Complexul Energetic Oltenia, astfel încât statul român să își majoreze ponderea în acționariat.

    A trei observație era de măsuri compensatori. Orientările sunt că trebuie să externalizăm niște activități viabile, ori noi nu avem activități viabile. Niciodată, producția de energie pe cărbune nu poate să fie pe piață fără un ajutor. Am găsit ca soluție ca viitoarele active, cele care sunt profitabile să aibă în acționariat și alți actori, nu doar CEO, și de aceea am promovat acele SPV-uri. Ultima observație făcută de Comisie era profitabilitatea. Nu aveau cum  să fie profitabil până când nu se puneau în funcțiune noile investiții. Primele investiții vor fi puse în funcțiune în 2024. Planul nostru prevede punerea în funcțiune a instalațiilor pe gaz în anul 2026 când va începe profitabilitatea Complexului Energetic Oltenia“,  a mai spus Daniel Burlan la o emisiune de la Gorj Tv.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: