Şcolile şi-au deschis ieri porţile şi în Rovinari, unde sute de elevi au luat parte la tradiţionala festivitate. Cum unităţile de învăţământ au fost la timp pregătite pentru 15 septembrie, elevilor nu le-a rămas astăzi decât să asculte în linişte urările făcute de autorităţile locale şi cadrele didactice. Emoţiile nu au lipsit, acestea fiind resimţite atât de elevi cât şi de părinţi.
Cum a obişnuit tradiţia de început de an şcolar, la festivitatea de deschidere au fost prezenţi şi preoţii care şi-au adus binecuvântarea lor, iar toţi cei prezenţi au putut asculta mesajul adresat din partea primarului Dorin Filip. „Este un moment încărcat de emoţii profunde atât pentru bobocii noştri cât şi pentru ceilalţi elevi şi totodată pentru cadrele didactice. Am convingerea că începerea şcolii reprezintă nu numai o treaptă necesară în viaţă, dar şi un prilej de a absorbi şi vă îmbogăţi cu noi cunoştinţe”, mesajul adresat de Dorin Filip, primarul oraşului Rovinari.
15 septembrie, o zi care nu se uită
Dacă pentru o parte din elevi, prima zi de şcoală a însemnat revederea cu colegii, pentru alţii, 15 septembrie va rămâne ziua cand s-au aşezat pentru prima dată în bănci. Cu greu însă părinţi şi bunici au putut să îşi ascundă emoţiile. „Sunt cu nepoţelul, merge în clasa a I-a şi este normal să am şi eu şi el emoţii. De pregătit ne-am pregătit, a avut şi un caiet pe vară de făcut ceva teme. Să sperăm că anul şcolar va aduce numai lucruri bune pentru el”, a spus o localnică, completată imediat de copilul hazliu „Buni, te dai la ştiri?!” Prichindelul şcolar a spus că nu s-a plictisit în vacanţă dar i se făcuse puţin dor şi de colegi. Prichindeii au reuşit să îşi învingă somnul şi emoţiile. De-abia aşteptau să îşi împărtăşească drumeţiile din vacanţă sau să îşi facă noi prieteni. Chiar dacă vacanţa a trecut, acum sunt deschişi pentru noi provocări. „Probabil orice părinte are emoţii mult mai multe decât cei mici, ei nu înţeleg foarte bine ce se întâmplă. Noi i-am explicat la ce să se aştepte, vedem pe parcurs când se va acomoda. Sperăm să se adapteze şi să nu fie probleme”, a declarat o mămică. Ca la fiecare început de an şcolar, dascălii se arată şi ei emoţionaţi să primească în grija lor bobocii, dar şi încrezători în ceea ce vor realiza împreună. „Bine aţi venit în curtea şcolii noastre, animată de frumuseţea copiilor şi de glasurile lor zglobii. Aşteptăm un an şcolar cu realizări, liniştit şi ne dorim ca la şcoală să vină cât mai mulţi copii. Cu toţii au nevoie de educaţie şi să-i ajutăm este scopul nostru, al celor care slujim învăţământul”, a declarat un cadru didactic de la Şcoala nr. 1 din Rovinari.
Condiţii mai bune şi sprijin pentru elevi
Atmosfera primei zile de şcoală va rămâne una de neuitat, iar primăria s-a asigurat să nu fie perturbată cu nimic. Mai mult, pentru impulsionarea elevilor la rezultate bune la îmvăţătură, cel mai bun elev din fiecare clasă va fi răsplătit şi în acest an, asigură autorităţile locale. „Le urez mult succes copiilor de la clasa 0 şi a I-a, tuturor copiilor din Rovinari. Îi aşteaptă un an destul de ambiţios, întrucât s-a creat un precedent anul acesta pentru cel mai bun elev din clasă să meargă în tabăra la mare, pentru o săptămână. Cu siguranţă se va crea o competiţie benefică între ei, dar şi profesorii vor avea mai multă aplecare asupra copiilor pentru a-i învăţa şi mai mult. Sunt convins că se vor depune eforturi de la profesori, autorităţi locale şi conducerea şcolilor pentru ca aceşti elelvi să aibă condiţii optime”, a declarat Laurenţiu Chiuvu, viceprimarul oraşului Rovinari. Şcolile primenite şi măsurile luate din timp pentru ca unităţile de învăţământ să îşi poată deschide portile în bune condiţii, fac din oraşul Rovinari unul etalon, tot mai căutat la capitolul educaţie.