spot_img
11.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăSocialÎn aşteptarea rectificării

    În aşteptarea rectificării

    Pacienţii gorjeni pot răsufla uşuraţi, la grija procurării de medicamente. Farmaciile eliberează în continuare reţete compensate şi gratuite şi cel mai important, Casa Judeţeană de Asigurări Gorj a cerut deja suplimentări de buget, pentru lunile următoare. Intervenţiile la minister sunt mai mult decât salutare, iar banii vor fi asiguraţi prin rectificare bugetară. Mai mult, Casa de Asigurări de Sănătate Gorj a mai recuperat din datoriile faţă de furnizori, dar pentru o plată la zi este nevoie de 70 de milioane de lei.

    În ţară, grija pentru tratamntele bazate pe medicamentele compensate şi gratuite devine tot mai acută, pentru că numărul farmaciilor, care eliberează astfel de reţete se reduce pe zi ce trece, iar de la 1 august, cel mai probabil fondurile vor atinge fundul sacului. În Gorj însă, situaţia este sub control încă, iar pacienţii nu au motive de alarmare. Farmaciile eliberează medicamente gratuite şi compensate, iar de vestea aceasta se bucură pacienţii gorjeni. Problema banilor nu se rezolvă, însă, peste noapte. Este nevoie stringent de o rectificare bugetară, care să asigure activitatea şi pe lunile următoare, dar farmaciştii nu au sistat eliberarea de medicamente şi nici nu au semnale că vor fi nevoiţi să o facă de la 1 august.

    Nu sistează activitatea

    Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Ileana Dumitrescu, asigură că pacienţii îşi primesc medicamentele eliberate pe reţete compensate şi gratuite, pentru că, faţă de alte judeţe, bugetul alocat nu s-a epuizat încă. „De la Casa de Asigurări nu am primit vreun semn să întrerupem eliberarea de medicamente. În plus, săptămâna trecută a fost achitată diferenţa rămasă din luna septembrie 2010, iar lunar se acoperă din restanţe, chiar dacă sunt întârzieri de la 30 la 60 de zile”, a precizat Ileana Dumitrescu.

    Undă verde de la CJAS

    Îngrijorarea este spulberată şi de asigurările date de la CJAS Gorj. Luna august nu aduce motive de nelinişte pentru farmacii. Mai mult, intervenţiile pentru suplimentarea bugetului ar putea reduce mult din întârzieri, dar bugetul este insuficient pentru tot anul. Cert este că „farmaciile vor elibera şi în luna august medicamente. În prima parte a lunii intenţionăm să acoperim o parte din chenzină şi să stabilim modul de derulare pentru chenzina din a doua parte a lunii. Am recuperat din plăţi, este un semn bun şi cu rectificarea bugetară avem şanse să ne apropiem de grafic”, a conchis preşedintele Casei Judeţene de Asigurări Gorj, Gheorghe Cocină. Graficul de plăţi optim prevede ca pentru consumul curent, plata la medicamentele gratuite şi compensate să se facă la 180 de zile, iar la programe, plata să atingă un interval de 90 de zile. Pe termen lung, rectificarea bugetară înseamnă soluţie la prevenirea unei situaţii de criză. De ce? Pentru ca banii să ajungă până la finele anului, este nevoie de nu mai puţin de 20 de milioane de lei iar pentru plata la zi a furnizorilor, bugetul necesar estimat atinge şapte milioane.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: