spot_img
17.3 C
Târgu Jiu
duminică, mai 12, 2024
Altele
    AcasăActualitateAvem buncăre pentru protejarea populaţiei, dar nu ştim unde sunt

    Avem buncăre pentru protejarea populaţiei, dar nu ştim unde sunt

    Avem buncăre ce pot fi folosite în cazul unui cutremur devastator, dar nu prea ştim unde sunt. Aceasta este concluzia după ce, întrebaţi pe stradă, oamenii recunosc că habar nu au unde ar trebui să se adăpostească în cazul unui cutremur, care ar zgudui din temelii judeţul. Cu toate acestea, cei în măsură să informeze populaţia spun că astfel de informări au fost făcute.

    La nivelul judeţului Gorj există în prezent 55 de buncăre, lăsate moştenire de pe vremea comunismului. Pe lângă acestea, au mai fost identificate alte aproximativ 2.500, care constau în subsoluri de locuinţe ale oamenilor obişnuiţi, în care s-ar putea adăposti populaţia, în cazul unui cutremur de mare magnitudine. Unele dintre buncăre sunt într-o formă bună, situate la subsolurile blocurilor ANL, care au fost construite ulterior. Însă, şi celelalte blocuri au la subsol astfel de adăposturi pentru populaţie. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Gorj susţin că adăposturile identificate în judeţ ar proteja aproximativ 45% din populaţie: „Aproximativ 45% din populaţie ar fi protejată în cazul unui cutremur de mare magnitudine. La subsolul clădirilor mari, de obicei sunt construite astfel de buncăre, în care în cazul unui cutremur, populaţia s-ar putea adăposti. La subsolul instituţiilor, buncărele construite sunt destinate salariaţilor din acele instituţii. Avem şi comune unde sunt la primării subsoluri ce pot fi puse la dispoziţie pentru populaţie în caz de cutremur”, a dezvăluit ofiţerul specialist din cadrul ISU Gorj, Serafin Văidianu.

    Pasajul de la gară, scut pentru populaţie

    Un spaţiu ce ar putea deveni adăpost pentru populaţie este situat chiar în apropierea Gării Târgu-Jiu. Pasajul care ar fi trebuit să facă legătura între peroanele gării ar putea fi folosit în cazul unui cutremur. Cel puţin aşa susţine reprezentantul ISU Gorj. „Pasajul de la gară poate fi folosit în caz de cutremur pentru protejarea populaţiei. El se află pe lista buncărelor, având în vedere că este destul de spaţios. La comune, subsolurile caselor sunt iarăşi considerate adăposturi pentru populaţie”, a mai spus Serafin Văidianu. Întrebaţi pe stradă, mulţi dintre gorjeni habar nu au despre existenţa unor astfel de buncăre. „Eu ştiu că trebuie să mă aşez sub tocul uşii, în cazul unui cutremur. Nu ştiu dacă avem şi pe unde se află astfel de adăposturi pentru cutremure. Nu ne-a spus nimeni vreodată că la subsolul blocurilor sunt astfel de adăposturi”, spunea o femeie din Târgu-Jiu. Un alt localnic din Târgu-Jiu nu ştie că la nivelul municipiului Târgu-Jiu există buncăre lăsate moştenire de pe vremea comunismului, special amenajate pentru cazuri de dezastre.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: