spot_img
13.2 C
Târgu Jiu
marți, mai 7, 2024
Altele
    AcasăActualitateCine este târgujianca pe care refugiații dintr-un oraș german o opresc pe...

    Cine este târgujianca pe care refugiații dintr-un oraș german o opresc pe stradă ca să-i mulțumească

    Târgujianca Oana Ilici, în vârstă de 32 de ani, trăiește în Germania de aproximativ șase ani. Acesta lucrează ca asistent social în cadrul Prefecturii Konstanz, o regiune aflată în sudul Germaniei, la granița cu Elveția. Oana se ocupă de integrarea refugiaților din toată lumea care ajung în Germania. „Lucrez ca asistent social şi mă ocup de consilierea refugiaţilor în vederea integrării acestora în societate implicând toate aspectele vieţii acestor oameni: educaţie (cursuri, şcoală, cooperare cu instituţiile de învăţământ şi diverşi actori, întocmirea de formulare), muncă (dosare de angajare, căutare locuri de munca, cooperare cu agenţia de şomaj, angajatori, voluntari şi întocmirea de formulare), procesul permisiunii de şedere în Germania (cooperare cu instituţiile responsabile pentru migranţi şi refugiaţi, avocaţi etc) activităţi de recreere şi sănătate (contact cu cadrele medicale şi instituţiile de sănătate în funcţie de necesitatea medicală)“, ne explică Oana Ilici.

    Târgujianca este respectată de refugiați, care o opresc pe stradă atunci când o întâlnesc pentru a-i mulțumi: „Am o mare mulţumire atunci când sunt oprită pe stradă ca să mi se aducă recunoştinţă. Este o bucurie imensă atunci când persoanele care se refugiază în Germania ajung să se integreze şi să trăiască pe propriile picioare. Munca în acest domeniu este foarte diversificată, încărcată emoţional, însa foarte importantă, deoarece printr-un proces de integrare reuşit aceşti oameni pot da societăţii ceva productiv înapoi“.

    Cei mai mulţi refugiaţi sunt din Siria

    Cei mai mulţi refugiați care ajung în Germania sunt din Siria. Aceștia pleacă din ţara lor din cauza războiului. „Sunt înregistraţi refugiaţi din Siria, Irak, Iran, Afganistan, Eritrea, Somalia, Nigeria, Gambia, Pakistan, India, China, Sri Lanka, Turcia, Georgia, Rusia, Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia. Cei mai mulţi sunt din Siria de unde pleacă din cauza războiului care a început in anul 2011 şi încă nu s-a terminat. În alte ţări există diferite conflicte, iar această situaţie îi determină pe oameni să plece din ţările lor. De asemenea, alte motive invocate de refugiaţi sunt legate de persecuţie, economie, catastrofe naturale, foamete, politice şi religioase“, ne spune Oana Ilici. Refugiații aflați în Germania un adăpost primesc cazare într-unul din căminele de refugiați, ajutor social şi medical.

    O mare parte dintre refugiați trăiesc departe de familii

    Gorjeanca a fost impresionată de drama pe care o trăiesc refugiații care ajung în Germania, care își deschid sufletul în fața ei și îi povestesc necazurile din viețile lor. „Îmi povestesc viaţa lor şi prin ce au trecut pentru a ajunge în Germania. Ce m-a impresionat mai mult este faptul ca familiile sunt nevoite să se separe. Pentru a ajunge în Germania, în foarte multe cazuri, pleacă doar un membru al familiei, trăind separat o perioadă foarte lungă în speranţa de a reuşi să îşi aducă şi restul familiei în Germania. În cazul în care primesc permisiune de şedere există o şansă să vină şi familia, însă în cazul în care nu primesc este mult mai greu pentru a reuşi acest lucru“, ne relatează Oana.

    A urmat cursuri de limba germană

    Oana Ilici a absolvit Facultatea de Asistenţă Socială din Timişoara. A luptat pentru a se adapta la viața din Germania, iar primul pas a fost acela de a învăța limba: „Adaptarea a fost grea la început, deoarece a trebuit să urmez cursuri de limba germană pentru a putea comunica şi pentru a primi recunoaşterea diplomei de studii. Mi-am dorit să reuşesc să lucrez în domeniul în care am studiat, respectiv domeniul asistenţei sociale. Pentru recunoaşterea diplomei de asistent social mi-a fost necesară recunoaşterea acesteia de către o instituţie specializată“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: