spot_img
21.5 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăActualitateȚara Hațegului promovată de CNTV într-un proiect european

  Țara Hațegului promovată de CNTV într-un proiect european

  În acest an școlar, la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu se derulează proiectul Erasmus + ”Geoparcurile ca puncte educaționale”, acțiune ce a mobilizat zeci de elevi din clasele de gimnaziu și liceu, dar și o echipă numeroasă de dascăli. Coordonatorii proiectului sunt doamna profesoară Teodora Dragotă și domnul profesor Vasile Zaharia.

  Pentru ca generațiile următoare să înțeleagă, să recunoască și să învețe despre natura în care trăiesc, materialul la îndemână trebuie să fie natura însăși. Astfel, educația de tip geoparc pentru incluziune și protecție a motivat 6 școli din Spania, Portugalia, Croația, România, Grecia și Turcia să se întâlnească în jurul unei idei comune: promovarea geoparcurilor fiecărei țări participante pentru o educare diferită, bazată pe experiențe, a tinerei generații.  “Parteneriatul nostru, care a început cu o activitate eTwinning, a fost încununat de acest proiect Erasmus+ pentru a crește gradul de conștientizare a geoparcurilor în țările implicate și pentru a dezvolta un proiect de integrare a acestora în cadrul programei noastre educaționale. Pe durata proiectului vor avea loc activități de formare și cercetare în zonele UNESCO GEOPARK, ocazii cu care elevii se vor apropia de natură și vor învăța direct în lumea magică a acesteia. Activitățile vor dura 24 de luni, iar noi vom promova Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului”, au declarat oficialii.

  Lucru în echipă

  Geoparcul este un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, dar și elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Caracteristicile geologice sunt cuprinse într-un număr de situri de importanță științifică, educațională sau estetică, reprezentative pentru un anumit moment din istoria Pământului ori pentru anumite evenimente sau procese geologice.

  Geoparcul reprezintă un concept lansat și susținut de UNESCO, în parteneriat cu Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. Recunoașterea internațională a funcționării unui geoparc și acceptarea lui în aceste structuri se face în acord cu reglementările stabilite de UNESCO și de Carta Rețelei Europene a Geoparcurilor. “În proiectul nostru, vor fi utilizate metode de învățare îndrăgite de elevi, bazate pe proiecte și experiențe. Elevii vor participa la lucrul în echipă, vor face prezentări, vor efectua experimente, vor face observații în natură, vor participa la diverse activități cu ajutorul geologilor și experților, își vor asuma responsabilități și vor învăța să învețe”, au transmis responsabilii proiectului.

  De la teorie la practică

  Elevii sunt încântați de conceptul lansat și s-au implicat active în toate acțiunile derulate până în prezent ”Proiectul Geoparcurile ca puncte educaționale reprezintă, în viziunea mea, un prilej extraordinar de a cerceta, a învăța și a pune în practică cunoștințele acumulate în timpul școlarității.” ne-a declarat Vlad Donoiu, elev în clasa a XI-a G,

  ”Pentru mine, implicarea în proiect reprezintă o oportunitate să cunosc locuri minunate, să colaborez cu o echipă internațională și să creez materiale utilizând toate cunoștințele acumulate”, a transmis Mihai-Alexandru Bratu, din clasa a X-a A.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: