spot_img
11.9 C
Târgu Jiu
marți, mai 14, 2024
Altele
    AcasăAdministratieGorjul are potențial geotermic! Consilier județean, vizită de lucru în Islanda

    Gorjul are potențial geotermic! Consilier județean, vizită de lucru în Islanda

    România deține o treime din apele termale și minerale ale Europei, iar Gorjul se află în aria cu potential geotermic, acesta fiind și motivul pentru care Cosmin Popescu, presedintele CJ Gorj, extinde punerea în valoarea a bogățiilor pe care este așezat județul nostru, știind că acestea genereazâ căldură și energie în același timp. La lucrările Programului Energie în România, cu Proiectul GENEX (Geothermal Energy Explorer), referitor la explorarea energiei geotermale și dezvoltarea capacității principalilor actori din domeniul energiei geotermale, Gorjul a fost reprezentat de către consilierul județean PSD, Gheorghe Bucălăete, inginer la Complexul Energetic Oltenia.

    Zilele trecute, Islanda a primit vizita de lucru a unei delegații din România, ce a avut ca scop consolidarea informațiilor din domeniul energiei geotermale și beneficiile utilizării acestor resurse. La activități au participat reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, ai autorităților locale, companiilor private din domeniul energiei, organizațiilor neguvernamentale, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Energie din Islanda, precum și de la Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București.”După conferințele, seminariile și atelierele de lucru din București și Ilfov, zilele trecute, ne-am deplasat în capitala Islandei, la Reykjavik, unde am participat la activități privind exploatarea, valorificarea și beneficiile utilizării apelor geotermale. Gorjul se află în aria cu potential geotermic, iar resursa geotermală trebuie folosită în producerea energie electrice și termice. Rețelele de încălzire cu energie geotermală pot alimenta cu căldură sere, parcuri industriale, cartiere, sau chiar orașe. Mai mult, comoara din adâncuri ar putea transforma Gorjul și într-o adevărată destinație balneară”, a precizat Gheorghe Bucălăete.
    La deschiderea lucrărilor din Islanda a vorbit Ministrul Afacerilor Externe al Islandei, Sigríður Eysteinsdóttir, Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu Neculaescu, directorul General al Orkustofnun, Halla Hrund Logadóttir, Johann Solomon, Consul Onorific al României în Islanda și alte personalități din România și Islanda. În luările de cuvânt ale participanților au fost oferite exemple de bune practici din Islanda, continuând cu o serie de prezentări, întrebări și răspunsuri. Cu această ocazie, a fost vizitat Parcul geotermal Hellisheiðavirkjun și alte obiective cu activități geotermale din Islanda care pot fi adaptate la nevoile României. Deplasările în teren au expus frumusețea grandioasă a Nordului, Islanda fiind casa vulcanilor, cascadelor, gheizerelor, ghețarilor și ale altor minuni ale naturii.

    Gheorghe Bucălăete este convins că și România trebuie să facă parte din rândul țărilor care folosesc energia geotermală, exploatarea și valorificarea apelor geotermale aducând beneficii majore, așa cum se întâmplă și în alte 90 de țări.
    „Pe zi ce trece, tot mai mulți se orientrează spre energia verde, conștientizând că aceasta este și ecologică și eficientă din punct de vedere economic. Chiar dacă nu ne putem ridica la potențialul geotermic al Islandei, unde 80% din energia ţării este generată de căldura naturală a izvoarelor fierbinţi, a gheizerelor şi vulcanilor, putem accelera și noi procesul de exploatare, care aduce beneficii majore. De-a lungul timpului, județul nostru s-a confruntat cu tot felul de probleme și provocări, iar actuala administrație publică județeană, condusă de președintele Cosmin Popescu, este deschisă la tot ce înseamnă nou si benefic gorjenilor. Eu am încredere că președinele CJ Gorj, Cosmin Popescu, continuă să susțină programele și proiectele de acest fel, fiind un adept al accesării fondurilor pentru dezvoltarea județului nostru”, a conchis Gheorghe Bucălăete.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: