spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
marți, mai 7, 2024
Altele
    AcasăEconomicCiurel: "25% din capacităţi, închise"

    Ciurel: „25% din capacităţi, închise”

    Administraţia Complexului Energetic Oltenia a finalizat programul de restructurare convenit cu Fondul Monetar Internaţional, pe 29 aprilie, urmând a se prezenta organismelor internaţionale măsurile de eficientizare luate la nivelul companiei.

    Managerul CEO Laurenţiu Ciurel a declarat că restructurarea propusă prevede închiderea a 25% din capacităţi şi o reducere de personal de 3000 de salariaţi, aici intrând şi externalizaţii de la UMC Berbeşti. „La şedinţa cu FMI, domnul ministru a lipsit, că era la o blocare în carieră prin nordul ţării, m-am dus eu la şedinţă, am promis nişte lucrări, nişte programe de restructurare, eu va trebui să fac ce am promis atunci până când se întorc”, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul CE Oltenia. Acesta a vorbit şi despre măsurile de restructurare ce vor fi prezentate delegaţiei FMI. „Am făcut un plan de restructurare pe care l-am trimis ieri, cu închiderea a 25% din capacităţi, am înaintat 4 grupuri energetice pe care le vom închide, se va închide 1 şi 2 Brăila şi 1 şi 6 Turceni, deci le scoatem din funcţiune, o parte din cariere sau din perimetrele miniere, cum e Seciuri şi Peşteana, reducerea activităţii în alte cariere şi reducerea de personal cu 3000 de salariaţi, 2100 cu plăţi compensatorii şi 1090 prin redistribuire”, a mai declarat Laurenţiu Ciurel. Cu un asemenea program de restructurare, şeful CE Oltenia speră să se poată ajunge la un preţ pe tona de cărbune de 48 de lei, aceasta fiind de fapt şi una din ţintele asumate cu FMI. În ciuda acestor măsuri, Ciurel crede că cel mai mare pericol pentru CE Oltenia îl reprezintă Comisia Europeană, organism care a dispus măsuri şi în alte state europene, acolo unde energia este produsă pe cărbune. „Problema nu este Fondul Monetar, problema este Comisia Europeană care rămâne şi din păcate măsurile astea le-au luat toţi. Tot mineritul a suferit în lumea asta din Polonia până în Anglia s-au închis capacităţi, pe cărbune este o presiune extraordinară”, a mai explicat managerul CEO.

    Dacă la ora actuală, conducerea companiei a respins ideea intrării în insolvenţă a CE Oltenia, următoarele luni, până în toamnă, se anunţă grele, urmare a faptului că se livrează mai puţină energie, în comparaţie cu indicatorii programaţi. În paralel cu acest program de restructurare, colosul energetic a investit peste 40 de milioane de euro în achiziţionarea certificatelor de dioxid de carbon, şi asta pentru că în caz contrar statul român ar putea fi sancţionat.

    Te-ar mai putea interesa

    4 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: