spot_img
12.1 C
Târgu Jiu
vineri, mai 10, 2024
Altele
    AcasăEconomicPropunerile sindicatelor din energie pentru scăderea prețului de vânzare

    Propunerile sindicatelor din energie pentru scăderea prețului de vânzare

    Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a transmis o serie de propuneri privind reducerea preţului la energia electrică, care vor fi prezentate Comitetului Interministerial pe problema Energiei.

    Potrivit sindicatelor din energie, preţul de vânzare a energiei electrice în contractele încheiate între producători şi furnizori a înregistrat aproape o dublare. „Faţă de anul 2021, preţul mediu ponderat la toate tipurile de contracte bilaterale pe anul 2022 creşte de la 279,92 lei la 492,44 lei. Problema cea mai gravă este pe PZU (piaţa zilei următoare), unde preţurile medii au crescut, în luna ianuarie 2022 faţă de ianuarie 2021, cu peste 300% (creştere cantitate de energie electrică vândută cu 20%), generată şi de cei care trebuiau să cumpere energie electrică prin contracte bilaterale, şi nu au cumpărat sperând că preţurile pe PZU să fie la fel de mici ca în anii anteriori, uitând că s-au scos din funcţiune  capacităţi de producţie pe cărbune iar în locul acestora nu s-a pus nimic“, se arată în documentul semnat de preşedintele FNME, Dumitru Pârvulescu.

     

    „România exportă a preţuri mici, iar atunci când preţurile sunt mari importăm“

     

    Reprezentantul sindicatelor din energie susţine că politica din ultimul deceniu din acest domeniu a dus la situaţia actuală: „Ceea ce se întâmplă acum în piaţa de energie, este rodul  ultimilor 10 ani, în care statul român (condus în domeniul energetic de OMV şi Fondul Proprietatea) a îndeplinit şi chiar depăşit, cerinţele UE – decarbonare accentuată, energie regenerabilă 26% ( media europeană 20%) nepredictibilă -, subvenţionată masiv  prin  plata certificatelor verzi de populaţie şi firmele din România) sub presiunea organizaţiilor de mediu şi a multinaţionalelor.

    Observăm, de asemenea, că atunci când bate vântul puternic, România exportă energie la preţuri mici (energie eoliană subvenţionată prin plata certificatelor verzi), iar atunci când preţurile sunt mari importăm peste 2.000 MW“.

     

    „Reglementarea pieţei producătorilor de energie electrică“

     

    Cea mai importantă măsură, consideră președintele FNME, este reglementarea pieţei producătorilor de energie sau realizarea mixului energetic: „Întrucât sistemul de producere a energiei electrice la noi este organizat pe monosursă (costuri de producţie fundamental diferite) faţă de celelalte state europene care-l au organizat pe mix energetic, România trebuie să obţină dispensă de la UE pentru reglementarea pieţei producătorilor de energie electrică sau, dacă acest lucru nu este posibil, realizarea în regim de urgenţă a mixului energetic la producător“.

    O altă soluţie o reprezintă oprirea închiderii grupurilor pe cărbune până când nu sunt puse în funcţiune  noi capacităţi de producere a energiei electrice de aceeaşi putere şi predictibilitate.

    Dumitru Pârvulescu mai propune: „România trebuie să reglementeze piaţa de CO2, astfel o cotă importantă dintre acestea să fie date la producătorii de CO2 (energia pe cărbune, siderurgie, industria chimică), la fel cum a făcut Polonia.

    Modificarea prin OUG a Legii 220/2008 a producerii energiei din surse regenerabile de energie în sensul de acordare a certificatelor verzi doar dacă preţul este sub o anumită valoare şi eliminarea pragului inferior la care se tranzacţionează acestea.

    Obligarea furnizorilor de ultimă instanţă de a achiziţiona minim 80% din necesarul de energie electrică  prin contracte bilaterale“.

     

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: