spot_img
13.2 C
Târgu Jiu
marți, mai 7, 2024
Altele
    AcasăEconomicSocietăţile cu capital de stat împiedică dezvoltarea sectorului privat

    Societăţile cu capital de stat împiedică dezvoltarea sectorului privat

    Experţii FMI sunt de părere că societăţile cu capital de stat împiedică dezvoltarea sectorului privat, iar înfiinţarea celor două companii naţionale din energie compromite viabilitatea activelor din domeniu. Mai mult decât atât, în Raportul privind noul acord preventiv cu FMI se mai arată că „societăţile cu capital de stat constituie o frână în dezvoltarea sectorului privat, primind subvenţii echivalente cu 0,5% din PIB-ul României şi generând pierderi operaţionale şi arierate, cele din urmă ridicându-se la 4% din PIB”.

    În energie, experţii FMI avertizează că „înfiinţarea companiilor naţionale va compromite activele viabile, prin combinarea acestora cu cele neviabile şi insistă asupra reinstaurării autonomiei operaţionale şi financiare a autorităţii de reglementare în domeniu”. O cale de eficientizare a activităţii din energie propusă de autorii raportului FMI este identificarea de investitori privaţi pentru societăţile din domeniu. Companiile neprofitabile de extracţie a cărbunelui trebuie să fie „reduse”, iar activele viabile trebuie să fie separate de cele neviabile. Liderii de sindicat din minerit şi energie au părerile împărţite. Liderul de sindicat de la Energia Turceni consideră că „noi, la CE Turceni stăm bine, suntem unitate energetică profitabilă, viabilă”. Aceeaşi părere este împărtăşită şi de către preşedintele USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc care susţine că „în Jilţ, carierele sunt profitabile”. Liderul de sindicat de la Minerul Rovinari este de părere că „sunt perimetre din cariere care la prima analiză par nerentabile. În minerit orice carieră rentabilă are momente când pare a fi nerentabilă. Se fac decopertări iar statul de cărbune poate să fie la o adâncime mai mare”.

    Analize la companii

    În cuprinsul Scrisorii de Intenţie, autorităţile române se angajează ca „până la finele lunii iulie să fie elaborate planuri de acţiune pentru toate societăţile de stat care să ateste viabilitatea financiară a fiecărei companii cu capital de stat, să le clasifice pentru lichidare, privatizare sau restructurare „Pentru privatizările cheie, autorităţile române promit să angajeze un consultant recunoscut pe plan internaţional. Despre analizele ce urmează a fi făcute, Golea susţine faptul că nu mai este nevoie de a fi reluate, pentru că „analizele de care vorbesc sunt făcute, încă din perioada de când se vorbea de înfiinţarea Electra. S-au făcut analize pe fiecare perimetru de carieră, au fost stabilite cele mai rentabile perimetre. Pentru perimetrele cu perspectivă trebuie făcută infuzie de capital”. Preşedintele Sindicatului Peşteana, Dan Pârvulescu a precizat că la ora actuală „oamenii nu ştiu decât de profit, nu se gândesc şi la latura socială. Vorbim de caz concret, pierderea SNLO vine de la buget. Ştiu că din punct de vedere capitalist profitul primează, dar social ar trebui mai multă implicare din partea statului”.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: