spot_img
13.5 C
Târgu Jiu
marți, mai 7, 2024
Altele
    AcasăNews AlertMedic chirurg al SJU Târgu Jiu: Toată lumea s-a acoperit cu hârtii...

    Medic chirurg al SJU Târgu Jiu: Toată lumea s-a acoperit cu hârtii și ne-a abandonat

    Medicul Valentin Neagu se declară dezamagit de modul în care conducerea Spitalului Județean a decis să gestioneze situația actuală. Chirurgul explică printr-un mesaj cât de ușor pot fi expuse cadrele medicale, cu tot cu pacienți, atunci când conducerea spitalului nu se consultă cu medicii în luarea măsurilor si stabilirea circuitelor în unitate.Un prim suspect de coronavirus a fost operat la SJU Târgu Jiu, medicii așteptând acum rezultatul testului pentru a afla dacă există riscul unei contaminări. „Astazi am trait o zi trista. Am asistat neputincios la desfiintarea, practic, a unei sectii de chirurgie, din spitalul judetean, cu 50 de paturi, 2 Sali de operatie, compartiment de chirurgie infantila si chirurgie toracica, 2 Sali pansamente, sala de mese, magazii, vestiare, camera de monitorizare a pacientilor. Au fost mutati 8 pacienti , inclusiv chirurgia infantila, pe sectia de chirugie I si 1 pacient a fost externat.
    Cum s-a ajuns aici?
    De mai bine de o saptamana, noi chirurgii, am facut demersuri pentru stabilirea unui compartiment izolat de restul spitalului, in care accesul sa se faca direct din exterior, sa existe un cabinet de consultatii, in care pacientul suspect sau confirmat cu Covid-19 sa fie consultat de medicul specialist, care sa decida internare in chirurgie pentru operatie (sau alta sectie) sau transfer la Boli Infectioase pentru tratament si izolare. De aici, pacientul internat, sa mearga pe cel mai scurt drum spre sala de operatie, apoi spre patul de reanimare (toate la parter, in acelasi loc).
    A fost realizata alimentarea cu oxigen a salii de operatii, a 2 saloane de ATI, dotarea cu ventilatoare a 4 paturi ATI, masa de operatii, lampa de operatii, aparat de anestezie, camera decontaminare cu 3 compartimente unde se poate dezbraca in siguranta personalul de costumul de protectie, se poate face dus si apoi se poate imbraca echipamentul obisnuit de spital, cale directa spre exterior de evacuare a deseurilor contaminate, incapere de sterilizare cu pupinel destinat sterilizarii instrumentarului chirurgical metalic, campuri operatorii si halate chirurgicale sterile, de hartie, solutii dezinfectante, nebulizator de sterilizare a incaperii, camera pentru personal, etc.
    A fost gandit de noi toti si acceptat unanim ca cea mai buna solutie pentru protejarea restului pacientilor din spital si a personalului medical si de curatenie. Atasam documentul cu toate semnaturile celor care au fost de acord cu aceasta solutie.
    A fost prezenta conducerea spitalului si reprezentantul Consiliului judetean, la fata locului, si au apreciat solutia. Am demonstrat ca acest concept este recomandat de Colegiul American de Chirurgie.
    Urmarea?
    Sambata seara, a sosit o hartie de la conducerea spitalului in care era desemnata ca sala de operatii pentru pacientii suspecti sau confirmati cu Covid-19 , sala de operatii de la etajul III al blocului operator, ultimul etaj din spital, cu traseu al bolnavului infectat, prin unicul lift care deserveste intreg blocul operator (sectiile de chirurgie generala, infantila, toracica, plastica, ortopedie, urologie)
    Se mentiona ca dupa operatie, pacientul va fi plasat intr-un salon la etajul III sau in sectia ATI II, comuna intregului spital.
    Ieri seara a sosit primul pacient suspect de contaminare cu virus, aflat in izolare la domiciliu, cu fiica venita din strainatate, prezentand o urgenta chirurgicala.
    Am reluat telefoanele, rugamintile, argumentele, sa se renunte la acest traseu criminal, al pacientului prin spital. Am asteptat inca 7 ore, dupa o garda de 24 de ore, un raspuns. Tacere.
    Toata lumea din biroul personal s-a acoperit de hartii si ne-a abandonat.
    Asadar, am operat pacientul unde au stabilit dansii, echipati in costume achizitionate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protectie pentru incaltaminte, fara camera de decontaminare, fara a putea face dus, dupa interventie.
    Multumirile pacietului au fost o palida consolare.
    Ne intrebam cu totii daca rezultatul testului la virus, va fi pozitiv.
    Ne intrebam cu totii daca familiile noastre, prietenii nostri, oamenii dragi vor mai fi in siguranta in acest spital.
    Noi ne-am facut datoria pana la capat (in dezastruoasele conditii impuse), nu am pasat bolnavul altcuiva, nu am fugit acasa pentru ca terminasem programul. Inca o data, a suta, mia oara, parerea noastra nu a contat in ochii celor care decid politic problemele medicale.
    Probabil dorm linistiti, la distanta de pericol, in sanul familiilor lor bine protejate, ba am primit chiar si hartie in care ni se specifica sa nu mai venim la birouri pentru nicio problema.
    Ne intrebam daca la fel de nepasatori vor fi si in cazul in care in acest spital ar ajunge un membru al familiilor lor?”

    Dr. Neagu Valentin
    Chirurg primar.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: