spot_img
15.6 C
Târgu Jiu
marți, mai 7, 2024
Altele
    AcasăSocialDe la griul murdar la sorcova veselă, doar un pas

    De la griul murdar la sorcova veselă, doar un pas

    Odată cu „trendul” privind izolarea termică a locuinţelor, zeci de locatari din Târgu-Jiu s-au apucat, pe cont propriu să îşi vopsească locuinţele în cele mai ciudate culori. Municipalitatea spune că nu poate fi impusă o paletă de culori şi nici nu pot fi date amenzi, având în vedere că aceste blocuri nu fac parte din Programul Naţional de Reabilitare. În unele zone ale municipiului, cum este cartierul „Lido”, blocurile sunt vopsite în toate culorile curcubeului, după bunul plac al fiecărui proprietar în parte. În schimb, sunt zone, unde blocurile au intrat în Programul Naţional de Reabilitare, blocuri, care beneficiază de culori „alese pe sprânceană” de arhitect, culori care ţin cont de cromatica zonei. Potrivit purtătorului de cuvânt a Primăriei Târgu-Jiu, sunt în aşteptare peste 100 de dosare depuse spre aprobare, pentru a primi finanţare.

    Reabilitarea blocurilor din municipiul Târgu-Jiu pare o problemă strigentă pentru unii dintre proprietarii apartamentelor, care vor să petreacă iarna în căldură. Alţii văd în izolarea termică o soluţie tot mai eficientă de a economisi câţiva bănuţi, având în vedere faptul că plata facturilor la gaze scade substanţial. Sunt alţi cetăţeni, însă care văd în această reabilitare, o investiţie pe termen lung, având în vedere că preţul unui apartament practic se dublează, atunci când este izolat faţă de unul normal. Problema apare atunci când există proprietari, care vor să facă aceste „lucrări” pe cont propriu, alegând culori ţipătoare, neţinând cont de vecini, municipalitate sau coloristica zonei respective. Într-un cuvânt, sunt zeci de apartamente, în Târgu-Jiu, vopsite în toate culorile posibile, de la roşu aprins, până la violet, albastru şi chiar verde. Potrivit municipalităţii, nu pot fi date amenzi şi nici nu pot fi impuse culorile specifice, acelora care aleg să facă aceste lucrări pe cont propriu. Multe dintre blocurile din municipiul Târgu-Jiu necesitau astfel de lucrări, de izolare, ceea ce s-a şi întâmplat. Anul trecut au fost finalizate lucrările de reabilitare la 21 de blocuri, blocuri care au fost incluse în programul de reabilitare. Valoarea totală a proiectului a fost de 6, 5 milioane lei, iar proprietarii apartamentelor au plătit în medie 1000 de lei, pentru izolarea pereţilor exteriori, schimbarea ferestrelor, termoizolarea acoperişului, schimbarea instalaţiilor şi alte lucrări. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, peste 100 de dosare sunt în aşteptare, pentru a obţine aprobarea Guvernului de a beneficia de acest program. „Suntem printre primele oraşe din ţară, cu cele mai multe solicitări pe reabilitare. Sigur, încercăm pe cât posibil să comunicăm cu proprietarii şi să le explicăm beneficiile acestui program. Sunt oameni care nu acceptă aceste lucruri şi atunci se apucă şi îşi fac locuinţa după bunul plac. Aşteptăm o nouă etapă de finanţare din partea Guvernului, pentru ca numărul blocurilor reabilitate şi izolate termic să crească iar aspectul oraşului să fie unul cât mai plăcut”.

    Cu o floare nu se face primăvară

    Autoritatea locală nu a putut asigura co-finaţări ale programului de reabilitare pentru toate blocurile. În acest caz, proprietarii au fost puşi în situaţia de a face lucrările pe cont propriu. Numai că, aceşti proprietari nu au ţinut cont de unele aspecte, dând apartamentelor culori, care mai de care mai ţipătoare, care ies tot mai mult în evidenţă. În zona blocurilor Turn, Lido, sunt blocuri vopsite în toate culorile, de la violet, la verde, albastru, portocaliu, până chiar şi galben fosforescent. Şi de parcă aceste lucruri nu ar fi fost suficiente, unii locatari se vorbesc între ei să îşi vopsească pereţii exteriori în culorile drapelului: roşu, galben şi albastru. Pentru că nu au avut banii necesari, unii dintre locatari nu au putut contribui financiar la izolarea blocurilor, şi astfel au făcut ce au putut, după bunul plac.

    Programul de reabilitare

    Execuţia lucrărilor de intervenţie se finanţează astfel: Asociaţia de proprietari plăteşte 20% din costul
    total al executării lucrărilor de intervenţie. Procentul de 20% din totalul lucrărilor de execuţie se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcţie de cota parte indiviză ce revine fiecărui proprietar. În cazul în care unul sau mai mulţi proprietari din cadrul asociaţiei de proprietari nu îşi pot achita partea ce le revine, primăria locală poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se vor recupera acestea. Restul de 80% din costul total al executării lucrărilor de intervenţie este asigurat de la bugetul de stat şi cel local: 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică. 30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică. Blocurile din oraş care au beneficiat de acest program, par practic desprinse din reviste, aceeaşi coloristică, aleasă de specialişti în domeniu, acoperişuri noi, ferestre noi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Ramona Evulescu „culorile sunt alese de arhitect şi supuse aprobării Ministerului Culturii. Nu sunt alese aleatoriu, ci ţin cont şi de cromatica zonei, în special culori închise, culori care să nu iasă în evidenţă”. Şi blocuri din centrul oraşului au început să îşi schimbe înfăţişarea. Multe dintre ele sunt în curs de reabilitare termică, urmând ca anul viitor, dacă nu până la iarnă să fie finalizate lucrările.

    Proprietari iresponsabili

    Şi cum nepăsarea unora dintre proprietari poate ajunge la cote maxime, unele dintre blocurile din centru sunt adevărate pericole pentru cetăţenii, care trec pe lângă ele. Aminteam în ediţiile trecute al cotidianului de nepăsarea proprietarilor apartamentelor din zona Strada Traian. Aici, zeci de ţigle stau să cadă, fix, în capul oamenilor, care trec prin această zonă. Cu toate că pericolul este iminent, în zonă nu există nici un indicator care să îi atenţioneze pe oameni. Un cetăţean, care trecea prin zonă a sesizat faptul că ţiglele mai au puţin şi cad „Mă plimb cu fetiţa şi mi-e teamă să o mai iau pe aici. Se poate întâmpla orice, dar nimeni nu face nimic concret. Pot muri oameni. Nu ştiu cine va fi răspunzător, dacă se va întâmpla ceva”, a spus gorjeanul, speriat de situaţie. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu a declarat faptul că „întreţinerea şi reabilitarea clădirilor revine exclusiv proprietarilor. În ceea ce priveşte clădirile proprietate personală, acolo doar proprietarii trebuie să le întreţină, atât în exterior, cât şi în interior”, a declarat Ramona Evulescu. Problema este că Primăria nu îi poate obliga pe proprietarii imobilelor respective, să intervină, astfel că problema devine aproape fără rezolvare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: