spot_img
16.7 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăEconomicMineritul, o şansă pentru Oltenia

    Mineritul, o şansă pentru Oltenia

    Vădit îngrijorat de situaţia actuală în care se află România din punct de vedere a ratei crescute a şomajului, preşedintele Traian Bãsescu a declarat cã ţara nu mai are resurse pentru crearea de locuri de muncã, decât dacă se priveşte cu responsabilitate spre reluarea unor activitãţi din minerit. În judeţul monoindustrial Gorj, singura posibilitate de a se crea locuri de muncă este ca prin înfiinţarea CE Oltenia să devină realizabilă industria pe orizontală.

    În declaraţiile de presă făcute, preşedintele Traian Băsescu a accentuat faptul că în momentul de faţă România nu mai are resurse de a crea locuri de muncã. „Locurile de muncă se pot crea decât dacã privim cu responsabilitate la reluarea activitãţilor de minerit în domenii în care evoluţia pieţei face din nou rentabilã reluarea exploatãrii unor resurse naturale”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

    Locuri de muncă salvate

    Situat în Bazinul Minier al Olteniei, judeţul Gorj a fost şi este catalogat în continuare drept o zonă monoindustrială. Carierele miniere-unităţi etalon în cadrul SNLO, a CE Turceni sau CE Rovinari, au rămas la ora actuală singurele soluţii prin care cărbunele, bun ca şi putere kilocalorică va continua să fie exploatat. Deşi suntem în 2012, subteranul va ajunge o amintire şi asta ca urmare a faptului că din 2013, minele din Bazinul Minier Jilţ şi Motru sunt prevăzute a fi închise. Motivul? În Bazinul Minier Motru cheltuielile de producţie suportate, şi nu numai ele, au ajuns să depăşească pe cele obţinute, astfel încât mina a devenit nerentabilă. De fapt, s-a recunoscut întotdeauna chiar şi de către preşedintele FNME, Marin Condescu, că minele din zona Motru au devenit unele sociale, care au singurul rol de a menţine locurile de muncă ale minerilor până la ieşirea la pensie a personalului. În ceea ce priveşte personalul tânăr, după închiderea subteranului, ortacii nu vor rămâne pe drumuri şi asta datorită strategiilor actuale ce prevăd ca aceştia să fie redistribuiţi la carierele de lignit din cadrul SNLO. Conducerea CE Turceni este preocupată şi ea de soarta minerilor de la Mina Tehomir, singura mină din Gorj ce este rentabilă urmare a calităţii bune a cărbunelui, acesta având o putere estimată la peste 2.100 kilocalorii. Planificată a fi închisă la finele lui 2012, Mina Tehomir nu se va închide şi asta ca urmare a actualelor directive ce duc la menţinerea locurilor de muncă şi în 2013.

    Condescu: „Trebuie să creăm locuri de muncă”

    Aşa cum preşedintele Traian Băsescu consideră că singura şansă de a se crea locuri de muncă este aceea de a se privi spre reluarea activităţilor din minerit, prefectul judeţului Liviu Andrei considera că nevoia de locuri de muncă, în Gorj, poate fi oferită prin înfiinţarea CE Oltenia şi susţinerea mediului privat. Cu un rol important în derularea proiectului „S.O.S. Oltenia”, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a declarat că trebuie elaborată o strategie care să scoată Oltenia din sărăcie. „Este foarte bine ca în urma acestui semnal să se răspundă. Trebuie elaborată o strategie pentru scoaterea Olteniei din sărăcie. Legile economice sunt obiective, dar cea mai obiectivă lege este cea a sărăciei”, a mai spus Condescu. De altfel, acesta consideră că trebuie construită o industrie care să asigure locuri de muncă şi venituri mai mari, iar acest lucru va deveni realizabil prin înfiinţarea CE Oltenia. Proiectul CE Oltenia va deveni realizabil, ca urmare a implicării actualului Guvern şi a Ministerului Economiei. „Reuşind acest proiect, CE Oltenia, vom putea să creăm 100.000 de locuri de muncă în următorii cinci-zece ani de zile”, a adăugat Condescu. Încă de la lansarea Simpozionului „S.O.S. Oltenia”, preşedintele FNME, Marin Condescu, punea accent pe faptul că în proiectul CE Oltenia se pot crea locuri de muncă prin dezvoltarea industriei pe orizontală şi prin susţinerea prestatorilor ce efectuează lucrări pentru minerit. Acest lucru poate deveni realizabil, ca urmare a importanţei economice a Gorjului, care dă peste 90 % din producţia de cărbune, 30 % din cea de gaze şi petrol, şi peste 52 % din energia produsă la nivel naţional. Odată cu lansarea Simpozionului „S.O.S. Oltenia”, liderul FNME accentua faptul că „CE Oltenia este motorul ce ar putea trece la reindustrializarea Regiunii Oltenia, unde sunt 2,1 milioane locuitori din care 900.000 populaţie activă, 87.000 de şomeri, aproximativ 480.000 lucrători în agricultură şi doar 120.000 de angajaţi în industria din Oltenia. Printr-o strategie unitară se pot crea locuri de muncă, ajutând industria pe orizontală”. Condescu a tras un semnal de alarmă în toată Oltenia pentru relansarea economică şi ajutarea mediului privat din industria minieră pe orizontală, pentru a crea cât mai multe locuri de muncă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: