spot_img
Altele
    AcasăActualitateDespre „rateul” primăriei Târgu-jiu de neincludere a operelor brâncuşiene în...

    Despre „rateul” primăriei Târgu-jiu de neincludere a operelor brâncuşiene în UNESCO

     carciumaru-strambulescuAnsamblul „Brâncuși” nu a fost inclus nici de această dată în UNESCO. „Este un rateu al Primăriei Târgu-Jiu în tot ceea ce înseamnă Brâncuși”, afirmă consilierul local PNL Eduard Berca. În schimb, primarul municipiului, Florin Cârciumaru, şi Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu dau vina pe Ministerul Culturii şi spun că dosarul va fi depus din nou la UNESCO. 

    Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu nu a fost inclus în Patrimoniul UNESCO. Decizia a fost luată la cea de-a 39-a ediție a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, programată între 28 iunie şi 8 iulie, la Bonn, în Germania. Propunerea României a fost respinsă fără niciun fel de motivări. „Este o gafă, un rateu al Primăriei Târgu-Jiu în tot ceea ce însemnă Brâncuși”, afirmă consilierul local PNL Eduard Berca, cel care a susținut înscrierea trilogiei Brâncuși în patrimonial UNESCO. Acesta afirmă că, cel mai probabil documentația nu a fost întocmită berca-coloana-infinituluicorespunzător, UNESCO având reguli stricte în privința selectării dosarelor. „Nu ştiu ce s-a întâmplat, dacă a fost documentaţia depusă la timp, dacă a fost corectă…N-aş vrea acum să arăt cu degetul spre unul sau altul pentru că lucruri de genul acesta se întâmplă demult la Târgu-Jiu în ceea ce-l priveşte pe Brâncuşi. Această neincludere se încadrează în gafele, rateurile primăriei de tot ceea ce înseamnă Brâncuşi. Aceste organisme, gen UNESCO, au o procedură exactă, bine pusă la punct, transparentă. Dacă nu a fost inclus dosarul acolo, consider că dosarele celorlalte candidaturi au fost mult mai vizibile, mai bune. Nu ai ce explicaţii să ceri la UNESCO. Nu e ca la noi în România că dacă faci ceva prost sau nu-ţi iese să te duci să dai vina pe altul”, mai spus co-preşedintele PNL Târgu-Jiu. Consilierul local Eduard Berca susține că toți cei care au întocmit documentația pentru includerea operelor lui Brâncuși în UNESCO trebuie să își asume și acest eșec și să facă de pe acum demersuri pentru o nouă încercare. „Este un eşec pe care trebuie să şi-l asume cei care au întocmit dosarul şi să facă toţi paşii care mai sunt de făcut pe parcurs pentru repoziţionarea sa, repunerea pe rol a operelor Brâncuşi la un termen ulterior”, a mai precizat Eduard Berca de la PNL Târgu-Jiu. 

    La inaugurarea de vineri, profesorul Cioroianu, invitat specialAnul acesta, au fost făcute în total 37 de propuneri din mai multe ţări ale lumii. Comitetul UNESCO a aprobat doar câteva, între care: tradițiile viticole din Champagne și Burgundia, din Franța, siturile industriale din epoca Meiji, din Japonia, zona antreprizelor portuare din Hamburg sau vestigiile de la Efes, din Turcia, orașul bizantin care a găzduit una din cele șapte minuni ale lumii antice, respectiv templul dedicat zeiței Artemis. România poate să revină şi în anii următori cu propunerea de a fi înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO Ansamblul „Brâncuşi” sau o parte a acestuia, respectiv Coloana Fără Sfârşit, după cum s-a vehiculat de către noul ambasador al României la UNESCO, Adrian Cioroianu.

    Se dă vina pe alţii

    Primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, crede, însă, că Ministerul Culturii şi Institutul Naţional de Patrimoniu sunt responsabili de eşecul privind includerea operelor brâncuşiene pe lista UNESCO. 

    „Din informațiile pe care le avem, așa se pare că UNESCO a respins în primă fază intrarea Ansamblului de la Târgu-Jiu pe lista UNESCO, dar trebuie să fac următoarea precizare că Centrul „Constantin Brâncuși” alături de Primăria Târgu-Jiu a dat și a furnizat datele necesare pentru întocmirea dosarului depus la UNESCO. De dosarul respectiv s-a ocupat Ministerul Culturii și Institutul Național de Patrimoniu, care au centralizat date de la mai multe instituții din țară. Până la urmă, responsibilitatea majoră trebuie să fie în dreptul Ministerului Culturii și Institutului Național, care au pregătit dosarul respectiv pe care l-au susținut la comisie și eu sunt sigur că pe baza observațiilor făcute de comisia care a fost acolo și a respins, în primă fază, pentru că acțiunea nu este încheiată. A fost o primă etapă, vedem de ce a fost respins, reluăm insistențele noastre la Ministerul Culturii și la celelalte instituții să pregătească în continuare dosarul, să îl depunem și să nu cedăm până când nu vom vedea Ansamblul de la Târgu-Jiu pe lista UNESCO”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul Târgu-Jiului.

    Încearcă din nou

    Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură” Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, declară că Ministerul Culturii va încerca din nou depunerea dosarului la UNESCO. „Cred că în acest moment este vorba de încheierea unei etape în parcursul includerii ansamblului brâncușian în UNESCO. Cel mai probabil, după închiderea lucrărilor comisiei UNESCO, se va trage concluzia, iar motivele care au condus sau care conduc la respingerea sau retragerea dosarului UNESCO vor fi trimise în mod oficial Ministerului Culturii și atunci responsabilii culturali din minister de la nivel local și central vor analiza întreaga situație și vor vedea, analiza și stabili etapele care urmează. Cert este că dosarul, indiferent de situația creată va trebui redepus la comisia UNESCO. Vom ști exact în momentul în care vom avea și concluziile comisiei”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: