spot_img
Altele
    AcasăActualitateArheologii amatori din Gorj, revoltați de proiectul legislativ privind Codul Patrimoniului Cultural

    Arheologii amatori din Gorj, revoltați de proiectul legislativ privind Codul Patrimoniului Cultural

    Asociațiile arheologilor amatori de la nivel național, printre care se numără și o organizație din județul Gorj, sunt revoltate de proiectul legislativ propus de Ministerul Culturii cu privire la o nouă lege privind codul patrimoniului cultural.

    Reprezentanții asociațiilor susțin ca li se îngrădește dreptul de a practica această activitate, care a dus la descoperiri extraordinare în domeniul arheologiei. Astfel, noul proiect legislativ propune că pasionații de istorie să își poată desfășura activitatea în baza unei aprobări prealabile a Ministerului Culturii.

    „Ministerul Culturii vrea să impună noi reguli de îngrădire a detecției de metale.

    Mai multe asociații ale pasionaților de detecție de metale din România au luat la cunoștință cu stupoare despre intenția Ministerului Culturii, condus de către dl Lucian Romașcanu, PSD, de a impune noi reguli  privind detecția de metale în România, cuprinse în proiectul Codului  Patrimoniului publicat pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului  Culturii.

    Proiectul Codului Patrimoniului cuprinde o serie de modificări stabilite cu scopul de a îngreuna detecția de metale în  România prin instituirea unor reguli noi de natură a descuraja  pasionații în practicarea acestui hobby.  Astfel, apare obligația de a obține o autorizație prealabilă nejustificată, pe lângă cea emisă de către Politie, de deținere și utilizare a detectorului de  metale emisă chiar de către Ministerul Culturii, iar normele de aplicare  în baza cărora va fi emisă această autorizație vor fi publicate ulterior, probabil fără consultarea asociațiilor de profil la fel cum  s-a întâmplat și cu ocazia redactării proiectului Codului Patrimoniului.

    Autorizația pe care ar urma să o emită Ministerul Culturii este nejustificată pentru că deținerea detectorului este deja autorizată de către poliție, utilizarea este reglementată în cuprinsul Codului  Patrimoniului, respectiv este interzisă utilizarea acestuia în situri  arheologice, iar modalitatea de recuperare a obiectelor arheologice este  detaliată în același cod, adică descoperitorul se oprește după  recuperarea primului obiect și anunță autoritățile competente“, se arată într-un comunicat de presă.

     

    Risc de dispariție a unor piese extrem de valoroase

     

    Arheologii amatori arată că multe piese extrem de valoroase ar putea să se piardă, pentru că în perioada

    „Modalitatea de gestionare, cuprinsă în proiectul actului normativ, a descoperirilor arheologice cu detectoarele de metale este deficitară, existând posibilitatea reală de pierdere a obiectelor arheologice de la momentul descoperirii până la momentul extragerii din sol de către  arheologi.

    Descoperitorii au obligații stricte și termene  foarte scurte, de ore, pentru anunțarea autorităților locale, a direcțiilor de cultură sau muzeelor cu privire la descoperire, pe când  reprezentanții Ministerului Culturii beneficiază de termene de până la 12 luni pentru cercetarea arheologică a descoperirilor. Din experiența  ultimilor ani a rezultat că interacțiunile cu autoritățile locale nu  s-au justificat în ceea ce privește descoperirile. Din păcate în  proiectul Codului Patrimoniului sunt menținute atribuții ale primarilor  referitoare la descoperirile arheologice“, mai susțin arheologii amatori.

     

    Nu au fost chemați să participe la elaborarea proiectului legislativ

     

    Posesorii de detectoare de metale sunt nemulțumiți că propunerile făcute pentru elaborarea noii legi nu au fost luate în calcul. „Deși există  asociații ale pasionaților de detecție de metale, care au formulat în  scris propuneri încă de la data publicării Strategiei pentru Cultură și  Patrimoniu 2016-2020, solicitând să fie convocate ori de câte ori se are  în vedere modificarea legislației în domeniul detecției de metale,  acestea au fost ignorate nefiind consultate cu ocazia redactării  proiectului Codului Patrimoniului.

    Pasionații de detecție  au manifestat permanent disponibilitate în vederea îmbunătățirii  legislației și a colaborării cu arheologii și reprezentanții  Ministerului Culturii, însă s-au lovit în majoritatea cazurilor de  refuzul, orgoliul și disprețul autorităților“, se mai arată în comunicatul de presă.

    În ultimii trei ani, pasionații de detecție de metale au descoperit și predat autorităților zeci de mii de obiecte arheologice de aur, argint, bronz sau fier, zeci de tezaure monetare, îmbogățind patrimoniul arheologic național. Multe din piesele găsite de posesorii de detectoare fac parte din categoria Tezaur. De exemplu, în județul Gorj, pasionații de istorie au găsit, în urmă cu peste cinci ani 379 de monede din perioada romană într-o pădure din comuna Lelești, iar în altă pădure din localitatea Târgu Cărbunești au reușit să descopere o matriță folosită de geto-daci pentru turnarea monedelor.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: