spot_img
12 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăActualitateArhitectul care administrează Cula Cornoiu de la Curtișoara se luptă cu statul...

    Arhitectul care administrează Cula Cornoiu de la Curtișoara se luptă cu statul pentru a asista la nașterea copilului său

    Pierre Bortnowski, arhitectul care administrează Cula Cornoiu de la Curtișoara, se luptă cu Ministerul Sănătății să primească dreptul de a participa la nașterea copilului său. „În câteva zile, soția mea o să nască la Maternitate Brașov. Toată viață mi-am imaginat ce fericire va fi să împărtășesc acest moment cu ea. Din păcate astăzi, România nu permite acest lucru «din cauza pandemiei».  Aș dori să înțeleg de ce Franța, Anglia, Belgia, Germania, Italia printre altele – toate fiind țări europene mai impactate de acest virus față de România – permit totuși prezența soțului la naștere și România nu. Aș dori să înțeleg de ce România nu respectă recomandările specifice în cazul pandemiei Sars-Cov2 legat de prezența partenerului la naștere“, a transmis arhitectul.

    Familia acestuia a câștigat în instanța de judecată monumentul din județul Gorj, în jurul căruia s-a clădit Muzeul Satului de la Curtișoara.

    „Este o privațiune de libertate inutilă“

    Pierre Bortnowski a trimis o scrisoare Ministerului Sănătății: „Din păcate, am aflat recent că, din cauza virusului COVID 19, accesul în spitalele din România este interzis soților. Rolul nostru, tolerat de către stat, este astfel cel de a livra soțiile noastre la spital și de a veni cu câteva zile mai târziu să ridicăm pachetele. Personal, refuz să accept acest lucru. În secolul XXI, într-o țară europeană, gândul că poate există o astfel de interdicție mi se pare revoltător. Sora mea a născut în Belgia pe 6 aprilie 2020, în plină carantină națională și într-o perioada unde nici nu se știa încă cu ce aveam de-a face. În ciuda situației, soțul ei i-a fost alături la fiecare pas; ajutor fizic pentru toate lucrurile administrative și practice, sprijin moral în perioadele mai grele din travaliu și tatăl emoționat pentru a împărți ora magică care începe cu nașterea copilului. Fiind născut în Franța, am fost foarte uimit când am aflat că în România, concediul de maternitate poate dura aici până la 2 ani după naștere (în Franța și Belgia, sunt numai 3 luni). Nu auzisem până atunci de o țară care sprijină atât de mult creșterea copilului în familie, un lucru de apreciat. (…) Nu pot să găsesc niciun argument (nici economic, nici legat de sănătate) care ar justifica această excluziune. Este o privațiune de libertate inutilă, contraproductivă și pe care nu o pot accepta. Solicit, așadar, să impuneți de urgență spitalelor de stat, adaptarea protocoalelor astfel încât să respecte recomandările și standardele internaționale și să permită prezența partenerilor în maternitate, alături de mamă, pe toată perioada internării în spital“.

    Ministerului Sănătății l-a informat că accesul vizitatorilor în spital a fost restricționat având în vedere situația epidemiologică, în scopul limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2. Răspunsul l-a nemulțumit pe arhitect.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: