spot_img
14.2 C
Târgu Jiu
marți, mai 7, 2024
Altele
    AcasăActualitateComercianţii, "puşi la respect", de Paşti

    Comercianţii, „puşi la respect”, de Paşti

    Directorii tuturor instituţiilor, care sunt angrenate în activităţile de Paşti, au fost chemate la „raport” pentru a prezenta măsurile şi planul de „atac” pentru această perioadă. Astfel, la iniţiativa Primăriei municipiului Târgu-Jiu a fost organizată o conferinţă, unde au fost prezenţi directorii instituţiilor competente, pentru asigurarea siguranţei şi protecţiei consumatorului.

    Ion Iliuţă, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, Mihaela Răducan, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Gorj, Florin Ninu, comisar şef la Garda Financiară Gorj, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat Gorj, doctor Nicolae Dineaţă, Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Gorj şi Petrişor Zgovancu, director Serviciul Judeţean de Metrologie Legală, Gorj, au fost invitaţii „speciali” ai acestei zile. Cel care a avut primul cuvânt a fost reprezentantul Sanepid-ului care a subliniat importanţa siguranţie consumatorului, în această perioadă. Astfel „vom intensifica numărul controalelor, în ceea ce priveşte igienizarea şi curăţirea spitalelor, a zonelor de risc, dar şi a pieţelor şi locurilor unde se vor comercializa produsele de Paşti şi nu numai. Sigur că vom analiza şi condiţiile de igienă din patiserii şi laboratoare de panificaţie, dar şi avizele date de Ministerul Sănătăţii, locurile unde se vor depozita produse, dar şi obiectivele cu risc crescut, în această perioadă”, a spus doctor Nicolae Dineaţă.

    „Furtul la cântar”, un fenomen des întâlnit

    Al doilea cuvânt din program, l-a avut Petrişor Zgovancu, cel care a tras un semnal de alarmă, cu privire la obiceiul comercianţilor de „a fura la cântar”. Astfel, acesta a atenţionat toţi gorjenii, să fie foarte atenţi, atunci când merg în piaţă, şi să cântărească, şi de două ori, dacă este posibil, produsele cumpărate. „Furtul la cântar, este un fenomen des întâlnit, o să avem în vedere locurile special amplasate, pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor de Paşti, pentru că sigur vom avea probleme. Vom intensifica aceste controale şi, ca de fiecare dată vom aplica sancţiuni, acolo unde este nevoie. Comercianţii sunt tentaţi să fure la cântar, cu peste 250 de grame, chiar 500, în unele cazuri. Cu sprijinul celor de la S.C. Edilitara şi primărie, vom încerca să depistăm aceste ace, care ne fac „jocul”, dar şi cântarele, a căror termen de valabilitate a expirat. O să aven nevoie de cântare avizate, pentru ca cetăţenii să nu mai fie traşi în piept”, a spus Zgovancu. Mihaela Răducan a întărit aceste lucruri, confirmând că este nevoie de astfel de controale, pentru ca cetăţenii să fie mulţumiţi de calitatea serviciilor. „Şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Gorj va intensifica aceste controale, mai ales că se apropie perioada de Paşti. Ouăle, carnea, vopseaua de ouă, dar şi produsele de panificaţie vor fi controlate privind valabilitatea, etichetarea, ambalajul. Am primit numeroase sesizări din partea cetăţenilor, cu privire produsele, care sunt vândute de comercianţi, deşi termenul de valabilitate a expirat. Sigur, vom controla şi produsele de post şi peştele, care se vând în pieţele agroalimentare”, a adăugat Mihaela Răducan.

    15 mii de miei vor fi sacrificaţi de Paşti

    De acest raport nu a scăpat nici Florin Ninu, care în conferinţa de ieri, a ţinut să precizeze faptul că instituţia pe care o conduce, Garda Financiară, în speţă, primeşte foarte multe sesizări, în ultima perioadă, pe email şi fax, de la cetăţenii, care sunt din ce mai nemulţumiţi de calitatea produselor cumpărate. Astfel, „vom monitoriza solicitările, venite pe fax şi email şi vom încerca să găsi soluţii, pentru fiecare. Nici în această perioadă, comercianţii nu vor scăpa de controale şi vom fi prezenţi, în toate domeniile de activitate”, a asigurat Ninu. Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a precizat, că în această perioadă, se vor asigura toate condiţiile pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor de Paşti. „Vom avea patru locaţii pentru această activitate şi două abatoare. Sigur că cetăţenii nu vor merge în abatoare. Duminică finalizăm toate controalele obişnuite, iar săptămâna viitoare vom face controale la cei acre comercializează peşte, în târgurile de animale, zona pieţelor agroalimentare. Comparativ cu anul trecut, anul acesta sunt aşteptaţi să vină mai mulţi comercianţi de ovine, cu aproximativ 15 mii de miei. Tot în această perioadă, în colaborare cu cei de la Poliţia Rutieră şi cei de la ARR, avem o echipă, care controlează modul de transportare al animalelor, pe drumurile publice”, a spus Iliuţă. Conferinţa a fost încheiată de Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale, care a întărit mesajul, transmis de colegii „de breaslă” şi anume, că instituţiile publice, vor monitoriza, permanent, întreaga activitate, pe toată perioada Sărbătorilor Pascale, şi nu numai.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: