spot_img
3.5 C
Târgu Jiu
luni, decembrie 11, 2023
Altele
  AcasăActualitateDescoperire arheologică fabuloasă în Gorj. Peste 1300 monede din perioada romană găsite...

  Descoperire arheologică fabuloasă în Gorj. Peste 1300 monede din perioada romană găsite de doi pasionați de arheologie

  Doi pasionați de istorie din județul Gorj au reușit să descopere cu ajutorul detectoarelor de metale un adevărat tezaur monetar din perioada romană.

  Dumitru Dorel Boghian și Ovidiu Andreca au predat 1313 monede din argint, denari romani republicani, Direcției Județene pentru Cultură Gorj. Descoperirea a fost făcută la aproximativ 12 metri de un drum forestier.
  „Monedele au fost descoperite împreună cu 32 de fragmente ceramice, la o adâncime de aproximativ 40 de centimetri. (…) Monedele au fost fotografiate față-verso. Monedele au fost ambalate în 14 pungi, dintre care 13 cu câte 100 de monede și o pungă cu 13 monede. Fiecare pungă a fost numerotată, capsată și ștampilată. Toate cele 14 pungi cântăresc aproximativ 5.123 de grame“.


  „Cu ajutorul lui Dumnezeu și a bunului meu prieten Ovidiu Andreca, după o vreme urâtă și ploioasă pe data de 18-06-2023, am ieșit la detecție într-o pădure foarte frumoasă din Gorj. După câteva ore de detecție cu multe sârme și capace de conserve, cu drumuri abrupte și nămoloase, a ieșit soarele și pe strada noastră, norocul ne-a surâs și am descoperit ulcica cu arginți, un frumos tezaur monetar de 1313 Denari Romani Republicani în perfectă stare.
  Monedele au fost predate, conform legii, la DJC Gorj“, a transmis Dumitru Dorel Boghian pe Facebook.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: