spot_img
Altele
    AcasăActualitateDorin Dănilă: Singurul meu interes este prezervarea unui monument istoric!

    Dorin Dănilă: Singurul meu interes este prezervarea unui monument istoric!

    Scandalul privind recepţia lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului continuă. După ce Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a depus plângere penală împotriva proiectantului general Dorin Dănilă, acesta răspunde tuturor acuzaţiilor. Dorin Dănilă transmite, printr-un comunicat de presă, că „singurul meu interes este prezervarea unui monument istoric”.

    Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porții Sărutului răspunde acuzaţiilor aduse de Institutul Naţional al Patrimoniului, susţinând că nu a avut nici un interes ascuns atunci când a refuzat să semneze recepţia lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului. De altfel, INP a depus plângere penală împotriva proiectantului general, după ce acesta declara la Târgu-Jiu că lucrările au fost făcute „de mântuială”. Dănilă a emis un comunicat de presă, în care se arată că: „nu este vorba de un conflict personal sau politic. Eu sunt restaurator și singurul meu interes este prezervarea în cele mai bune condiții a unui monument istoric de importanță majoră pentru România. Mi-am făcut datoria morală de a semnala neregularitățile pe care le-am descoperit la fața locului. Refuzul meu de a semna procesul verbal de recepție a lucrărilor a fost legat de o serie întreagă de probleme pe care le-am constatat în relația proiectant-executant-diriginte de șantier. Această relație practic nu a existat pe parcursul lucrărilor, întrucât nu am fost convocat, conform legii, la începerea și derularea acestei lucrări. Există o confuzie între cele două tipuri de intervenție: intervenția din iulie-spălare cu pompa cu presiune, care a creat daune monumentului și care nu a fost proiectată de mine și proiectul meu, avizat de Ministerul Culturii după aproximativ un an și jumătate de studii, cercetări și recomandări ale Comisiei de Componente Artistice, cu analize științifice făcute de cei mai importanți experți în domeniu, de la catedrele de Geologie și Chimie de la UBB. Cele două intervenții au avut executanți diferiți. Spălarea cu apă a avut loc în timpul intervenției din iulie”, spune Dorin Dănilă.

    Dănilă: Am refuzat să semnez!

    Dănilă expune şi alte motive pentru care a refuzat să semneze recepţia. „În cazul proiectului elaborat de mine, pe parcurs executantul a generat anumite suplimentări, propuneri de modificare a proiectului fără știrea mea (deși erau obligați prin lege să mă consulte), mergând direct la Ministerul Culturii pentru a obține aprobările. În aceste condiții, am fost solicitat de către Institutul Național al Patrimoniului cu 48 de ore înainte de finalizarea lucrărilor să întocmesc raportul de proiectare în vederea recepției la terminarea lucrărilor. Am cerut în scris documentele de execuție necesare întocmirii acestui raport (fotografii din timpul execuției, jurnalul de șantier, lista lucrărilor efectuate, etc), care nu mi-au fost furnizate. M-am deplasat la Târgu-Jiu și am văzut parțial (deoarece la partea superioară nu a existat acces) rezultatele celor două intervenții: zone cu schimbare cromatică, dislocări și pronunțări de material litic datorate utilizării pompei cu jet de apă în luna iulie. Neprimind documente necesare efectuării recepției am refuzat să semnez procesul verbal. Este așadar vorba de două evenimente distincte, dar care au avut amândouă consecințe asupra stării de fapt actuale”, a mai spus proiectantul general al lucrărilor.

    Susţine formarea unei comisii internaţionale de experţi

    Victor Ponta susţinea la Târgu-Jiu că va aduce o comisie formată din experţi internaţionali, care va avea rolul de a estima imparţial pagubele produse, în cazul în care acestea există. Dorin Dănilă susţine acest demers: „dacă într-adevăr se va hotărî formarea unei comisii internaționale de experți, cu atât mai bine; există deja o opinie formulată din partea unui expert UNESCO, care confirmă spusele mele privind daunele generate de tehnica de spălare cu apă”, a mai precizat Dorin Dănilă.

    Despre Dorin Dănilă

    Dorin Dănilă este printre primii restauratori de piatră atestați din România de după 1989. Licențiat al Facultății de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, începând cu 1992 s-a specializat în restaurarea de piatră la Centrul European de Formare a Specialiștilor în Restaurare de la San Servolo, Veneția, apoi la Școala de Înalte Studii de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, specialitatea Restaurare Monumente Istorice și Urbanism și la Centrul de Formare al Restauratorilor de la Ministerul Culturii. A restaurat zeci de monumente importante; în anul 2000 i-a fost decernat premiul „Europa Nostra” pentru restaurarea Coloanei fără Sfârșit.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: