spot_img
Altele
    AcasăActualitateFilmul despre lupta de la Podul Jiului, prezentat în avanpremieră la Târgu...

    Filmul despre lupta de la Podul Jiului, prezentat în avanpremieră la Târgu Jiu

    Avanpremiera filmului artistic „Gata oricând. Eroii de la Podul Jiului“, despre lupta de la Podul Jiului din 14 octombrie 1916, va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, la cinematograful „Sergiu Nicolaescu“ din municipiul Târgu Jiu. La evenimentul cinematografic sunt așteptați să participe mai mulți actori și cei doi frați, din Târgu Jiu, care joacă rolurile principale.
    Regia și scenariul filmului sunt semnate de către Sergiu Prodan și Barbu Silviu Tripăduș.
    Scenele au fost filmate în județul Gorj: în Târgu Jiu, Defileul Jiului, Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, Cheile Sohodolului.
    Adrian Tudor, consilier local și consultant, a spus că au fost închiriate chiar și animale de la localnici, pentru a putea fi reproduse scenele și a se păstra autenticitatea. De asemenea, au fost găsite în Gorj două tunuri autentice din Primul Război Mondial, care au fost folosite în film. „Este filmul orașului nostru și trebuie să ne mândrim cu o istorie atât de frumoasă“, a spus Adrian Tudor.

    Unde s-au filmat scenele

    Regizorul Barbu Siviu Tripăduș a povestit la Interviurile Adevărul Live cum s-a născtu acest film: „Era prin 2017, se apropia Centenarul și în mintea lui se roteau frame-uri din poveștile despre cercetații din Primul Război Mondial.
    A început partea de cercetare: internet, arhive, biblioteci….Dar nimic. Într-o zi, a intrat într-un anticariat și i-a spus vânzătorului ce caută: ceva despre faptele cercetașilor din război.
    Și pentru că nimic nu este întâmplător, omul i-a dat o carte pentru copii, editată în 1972. Barbu a citit-o pe loc. Acolo a găsit exact ceea ce avea nevoie. Povestea despre puștiul din Târgu Jiu care a intrat în istoria Primului Război Mondial. În ziua de 14 octombrie, băiatul pe numele său Grigore Popescu se întorcea de la bunici, dintr-un sat aflat aproape de Târgu Jiu. Puștiul a văzut cum trupele germane au reușit să străpungă Defileul Jiului și se apropiau de oraș. Grigore a scăpat ca printr-o minune să nu fie împușcat de nemți și ajuns în oraș, s-a dus întâi de toate la cârciumă să le spună oamenilor că vin nemții. Nu l-a crezut nimeni, așa că puștiul a alergat la comisarul de poliție Popilian, care a preluat informația și a demarat mobilizarea în tot orașul pentru apărare.
    În Târgu Jiu luptele de la podul Jiului au fost duse de meșteșugari, bătrâni, copii, cercetași, femei și cei câțiva soldați aflați în spitalul de campanie, dar care puteau să țină o armă în mână. Dar toți au luptat cu o forță colosală, ținând piept trupelor germane, pentru a nu fi preluat orașul Târgu Jiu până la sosirea armatelor române. (…) Cartea aia de la anticariat a devenit filmul Gata Oricând, unde personajele sunt toate reale, noi doar am realizat scenariul și dialogurile. Cei din Târgu Jiu m-au ajutat foarte mult. Viceprimarul Adrian Tudor mi-a pus la dispoziție manuscrisul care a aparținut lui Grigore Popescu și care a fost publicat de nepotul acestuia. Mi-a dat fotocopia manuscrisului unde sunt povestite faptele, așa cum s-au petrecut. Și de aici a pornit toată nebunia. Dar ceea ce am urmărit a fost să fie un film de cinema, pe care să-l vadă și românul în blugi de la oraș dar și cel de sat, adică să fie pentru publicul între 8-88 de ani”.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: