Ambulanțierii din Gorj cer acordarea sporului de Covid. Un protest în acest sens a avut loc astăzi la sediul central din Gorj, unde aproximativ 30 de persoane și-au cerut drepturile. Activitatea unității nu a fost perturbată.
Protestul declansat la Serviciul de Ambulanță este stabilit de la centru și are loc în fiecare subunitate din tară, timp de două ore. La Gorj, personalul serviciului de urgențe a protestat pașnic. Oamenii sunt nemulțumiți de modul în care se acordă sportul COVID, unii primind acest drept, alții nu, în funcție de ce pacient au transportat. “De ce angajații din cabinetele de familie, farmaciile, asistenții laboratoarelor medicale au fost propuși să primească acest spor COVID, pe când noi a trebui să demonstrăm prin anumite fișe medicale dacă am transportat pozitiv? Ei au luat bani inclusiv pentru suspecți. Și noi am tratat suspecți! Pe de altă parte, Legea unică a salarizării ne-a dezavantajat, ne-a scăzut sportul și salariul a scăzut. Vrem modificarea legii. Noi aveam 73% din salariu și acum abia dacă ajungem la 55% . Totodată, ambulanțierii militează și pentru scăderea vârstei de pensionare. „Ne-am dori ca pensionarea să se facă mai devreme deoarece după o anumită vârstă este foarte greu să lucrezi în mediul de urgență. Vorbim despre o lege blocată din 2016, am tot încercat să obținem rezultate dar sperăm ca acum să fie mai multă înțelegere din partea Guvernului. Vârsta de pensionare este de 57 de ani comparativ de 67 de ani care este pentru toată lumea. Mi se pare normal ca și noi să beneficiem, ca și alte servicii de urgență de acest drept. Personalul este deja supărat pentru că îmbrăcăm acele combinezoane care sunt foarte inconfortabile și mergem la orice pacient care poate fi suspect. Definiția de caz nu mai este ok, toată lumea poate fi suspectă și atunci noi când mergem la un caz care are probleme respiratorii îl suspectăm de coronavirus”, a declarat liderul de sindicat din Gorj, Golumbeanu Maria.
Curse grele
Ion Ghinoiu este printre cei mai vechi ambulanțieri din Gorj. După 25 de activitate susține că vârsta de pensionare e absurdă. „Lucrez de 25 de ani la Serviciul de Ambulanță, sunt aproape de pensionare și vă spun că e din ce în ce mai greu. La noi se depune un efort colosal, lucrez cu omul. La Poliție sporurile s-au dat pentru că a avut cine să-i susțină, aici, te-ar ține până…… După 60 de ani nu mai ești apt pentru un serviciu de urgență. Cursele sunt lungi, la Gorj nu există clinică universitară, sunt curse de Timișoara , Cluj, București. Acum cu pandemia s-au stopat dar în rest avem zilnic una –doua curse. Este foarte, foarte greu”, Ghinoiu Ion.