spot_img
14.6 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăActualitateGrevă japoneză în învăţământ! Vezi ce spun profesorii!

    Grevă japoneză în învăţământ! Vezi ce spun profesorii!

    Cadrele didactice au intrat, ieri, în grevă japoneză! Timp de trei zile, profesorii vor intra la cursuri cu ecusoane, însă, actul educaţional se va desfăşura normal. Aceste acţiuni sunt premergătoare mitingului cadrelor din învăţământ, ce va avea loc la Bucureşti pe 6 noiembrie.

    Acest prim pas iniţiat de cadrele din învăţământ este un semnal de alarmă pentru ceea ce urmează, adică pentru protestele de amploare din capitală de la 6 noiembrie, unde zeci de mii de profesori din întreaga ţară îşi vor striga nemulţumirile. La nivelul judeţului Gorj, mii de cadre didactice au ales protestul prin grevă japoneză în perioada 28-30 octombrie. „Suntem în grevă japoneză de avertisment, fără încetarea activităţii. Atât noi cât şi elevii şi părinţii copiilor care învaţă în şcolile noastre”, a declarat Constantin Huică, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj. Profesori din toate unităţile de învăţământ de la nivelul judeţului Gorj vor lua cale Bucureştiului, în data de 6 noiembrie, pentru a participa la mitingul iniţiat de toate sindicatele de învăţământ din ţară. Totodată, liderul sindicaliştilor din Gorj, Constantin Huică, a mai declarat că „la nivelul Uniunii Judeţene a USLI Gorj, avem peste 2.500 de cadre didactice care au apelat la această formă de protest. Mai sunt colegii de la SLI Târgu-Jiu, de unde 2000 de cadre au aderat la această formă de protest. La Bucureşti, Uniunea Judeţeană va participa cu 50 de cadre. Dacă vor mai fi solicitări, vom mai suplimenta, probabil, cu un autocar”.

    Profesor: „Sistemul educaţional nu este la pământ”

    Sunt tineri şi au ales să predea doar din plăcere. Asta, pentru că, deşi activează în domeniul educaţiei de ani buni, salariul nu a crescut prea mult în ultimii trei ani. Aproape jumătate din leafa câştigată este cheltuită pe materiale didactice. Din acest motiv, profesorii gorjeni cer anumite revendicări dintre care: alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, adoptarea unei legi de salarizare, prin care: salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, precum şi reîntregirea veniturilor personalului din învăţământ la nivelul celor din anul 2009 şi depolitizarea învăţământului. Profesorul Andrei Popete lucrează în învăţământ de aproximativ opt ani. Acesta nu vede sistemul educaţional ca fiind prăbuşit, dar este imperios necesară o îmbunătăţire a acestuia. „Nu putem să spunem că sistemul educaţional din România este la pământ, dar considerăm că este necesar să se aloce un mai mare interes din partea Guvernului României pentru situaţia profesorilor, cu precădere a profesorilor tineri”, a spus profesorul Andrei Popete.

    Ion Işfan: „Legea Educaţiei trebuie respectată!”

    Şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj desfăşoară o serie de întâlniri cu liderii de sindicat de la nivelul judeţului nostru, pentru a se pune pe tapet revendicările profesorilor. „Mă voi întâlni cu domnul Huică şi doamna Florinela Ponta, liderii de sindicat de la cele două sindicate reprezentative de la nivelul judeţului Gorj, urmând să discută şi aceste aspecte”, a menţionat Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Pentru că actul educaţional de la nivelul întregii ţări să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, elevii şi părinţii gorjeni sunt alături de cadrele didactice, în aceste trei zile de grevă japoneză. Aceştia îşi doresc o îmbunătăţire a domeniului de învăţământ. „Atât noi, elevii, cât şi părinţii noştri suntem alături de profesori în demersul lor”, a spus o elevă. În 6 noiembrie, FSLI va organiza în Bucureşti un miting de amploare, urmat de un marş.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: