spot_img
13.2 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăActualitateInvestiţii noi în Târgu-Jiu?

    Investiţii noi în Târgu-Jiu?

    Cu ce gânduri s-a întors autorităţile din Franţa?

    Municipiul Târgu-Jiu s-a înfrăţit cu oraşul Forbach din Franţa. În acest sens după o vizită a unei delegaţii franceze la Târgu-Jiu, a venit rândul autorităţilor noastre să păşească pe tărâmul francez iar rezultatele acestei întâlniri s-au dovedit a fi unele mai mult decât benefice pentru municipiul nostru. Autorităţile s-au întors de acolo cu noi proiecte pe care speră să le implementeze şi în Târgu-Jiu, dar şi cu promisiunile că francezii vor investi la noi în oraş, în special pentru crearea de noi locuri de muncă.

    Florin Cârciumaru însoţit de o delegaţie din Primăria Târgu-Jiu s-a întors de curând din Franţa, acolo unde s-a semnat documentul oficial care atestă înfrăţirea municipiului Târgu-Jiu cu orăşelul francez Forbach. În cele câteva zile de vizită Florin Cârciumaru a avut şansa să ia contact cu toate domeniile de activitate din această zonă, dar şi să poarte discuţii cu reprezentanţi ai administraţiei de acolo în vederea implementării a noi proiecte de investiţii în municipiul Târgu-Jiu. „Este vorba de un oraş care este situat în partea de nord-est a Germaniei, undeva la o distanţă de cinci-şase kilometri de graniţa cu Germania, un oraş de graniţă. Este un oraş care are circa 23 de mii de locuitori. Avem foarte multe lucruri în comun, preponderent economia acesta fiind un oraş minier, un oraş minier care a exploatat în zona respectivă cărbunele iar acum odată cu închiderea mineritului s-a trecut la reconversia forţei de muncă. Ne-am deplasat cam pe toată perioada am văzut ce înseamnă dezvoltare, instituţii publice, moduri de obţinere a fondurilor europene”, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, care a făcut parte din delegaţia prezentă în Franţa.

    Tehnopoluri în Târgu-Jiu, în 2014?!

    Planurile de investiţii se vor concretiza şi în Târgu-Jiu, spune municipalitatea, care discută de crearea de tehnopoluri în municipiu, începând cu anul 2014. „Ce au reuşit să facă a fost să creeze tehnopoluri, au reuşit să identifice terenuri, să se poată discuta de construirea de spaţii care să fie atractive pentru diverşi investitori. Avem şi noi în perspectivă aşa ceva pentru anul 2014. Este un lucru pentru care şi noi am purtat discuţii în ceea ce priveşte deplasarea specialiştilor din cadrul acestui tehnopol în municipiul Târgu-Jiu, ca împreună să putem să discutăm şi la nivelul municipiului de oportunităţi pentru a deschide asemenea zone, asemenea spaţii, unde să se desfăşoare activităţi economice, ştiinţifice, culturale, de orice natură”, a spus Ionescu.

    Centrale termice pe biomasă!

    Un alt proiect pe care îl are în vedere Primăria Târgu-Jiu este construirea de centrale termice care să aibă la bază ca materie primă biomasa. „S-a făcut o vizită la una din centralele electrice, care are la bază ca materie primă biomasa. Şi aici ne-am pregătit un prim program de întâlniri urmând ca într-o anumită perioadă de timp noi să pregătim ceea ce îi interesează pentru a dezvolta o asemenea activitate în Târgu-Jiu, pentru că nu trebuie să uităm că şi Forbach ca şi Târgu-Jiul este undeva în zona muntoasă. Şi Târgu-Jiul poate să producă materie primă pentru biomasă, este vorba de resturi vegetale, de la defrişări, din prelucrarea lemnului pentru că acolo centrala pe biomasă realizează o cantitate de energie care pleacă către comunităţile din zonă. Este o energie ecologică”, a mai spus Marius Ionescu.

    Colectarea selectivă a deşeurilor, în atenţia autorităţilor

    Discuţii se vor purta la Târgu-Jiu cu partea franceză şi în ceea ce înseamnă colectarea selectivă a deşeurilor. „Nu au rămas indiferenţi nici la partea de colectarea selectivă a deşeurilor. Am văzut platforme de depozitare a resturilor menajere sau a gunoiului, acele rampe intermediare unde cetăţenii veneau şi depozitau gratuit sticlă la sticlă, carton la carton şi aşa mai departe, lucru care până la urmă şi la noi la Târgu-Jiu este făcut în mare parte. Şi aici am purtat o discuţie ca o parte din reprezentanţii dânşilor care gestionează aceste platforme de colectare a deşeurilor să aibă întâlniri cu Primăria Târgu-Jiu, cu operatorul din municipiul Târgu-Jiu, care gestionează deşeurile menajere şi să putem în continuare să dezvoltăm această colectare selectivă”, a precizat directorul tehnic din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

    Colaborare între Teatrul din Forbach şi Teatrul „Elvira Godeanu”

    Nici partea culturală nu a fost uitată. „Au fost interesaţi de cum se produce energia electrică, de activităţile socio-culturale, de economia municipiului şi pot spune că am vizitat la nivel de delegaţie teatrul din zona respectivă. Directorul de acolo cunoaşte foarte bine teatrul din Târgu-Jiu şi deja vor începe demersurile pentru a face schimb de spectacole, de activităţi culturale”, a adăugat Marius Ionescu. Cu această ocazie desigur se încearcă şi atragerea investitorilor francezi către Târgu-Jiu, lucru confirmat şi de către reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu. „Vrem cu această ocazie să atragem investitori care să vină să investească în municipiul Târgu-Jiu. Noi vom pregăti portofoliul de proiecte că oricum trebuie să-l avem depus şi pentru fondurile europene, parte din aceste proiecte vor fi analizate şi înaintate către zona Forbach pentru a fi supuse analizelor şi să vedem interesul pe care l-ar putea prezenta din punct de vedere al investiţiilor în Târgu-Jiu sau cel puţin al eliberării de studii de oportunitate sau fezabilitate”, a declarat reprezentantul Primăriei din Târgu-Jiu.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: