spot_img
18.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăActualitatePământul, o afacere la Bengeşti

    Pământul, o afacere la Bengeşti

    De la an la an, tot mai multi oameni de afaceri se arată interesaţi de achiziţionarea terenurilor deţinute de fostele plantaţii pomicole din Câmpu Mare. În timp ce unii localnici se arată dornici să vândă sau să concesioneze terenurile moştenite, primarul Victor Geogia spune că nu este normal ca terenurile să fie înstrăinate.

    Acum timpurile s-au schimbat! Oamenii nu mai au posibilităţi să-şi întreţină terenurile şi atunci preferă să le vândă. Timpurile tot mai grele îi determină pe aceştia să vândă terenurile moştenite de la bătrâni. O astfel de situaţie se întâmplă şi la Bengeşti-Ciocadia, acolo unde sute de hectare de teren arabil nu numai că au fost lăsate de izbelişte, pe ele pasc acum oile. „Eu aş vrea să îl vând că sunt bătrână, nu mai pot să-l muncesc la vârsta mea iar copii sunt plecaţi” a declarat o locuitoare a comunei Bengeşti. Acest lucru este valabil şi pentru terenurile pe care odată existau plantaţii pomicole. Întinse pe o suprafaţă de 3000 de hectare, plantaţiile din Câmpu Mare însemnau odată export pentru judeţul Gorj. „Zona Câmpu Mare era un bazin pomicol pe o suprafaţă de peste 3000 de hectare de pomi fructiferi în sistem intensiv şi super intensiv, plantaţii care cuprindeau un număr însemnat de specii, respectiv, mărul care deţinea ponderea, prunul şi sigur erau şi alte specii, mă refer aici la păr şi chiar la specia nuc. Este păcat ceea ce se întâmplă la ora actuală, că aceste plantaţii nu mai există şi ne gândim retroactiv şi vedem că din zona respectivă în anii 80 şi până în anii 90 se exportau mii de tone de fructe dar sigur că era şi o cantitate foarte mare la intern în procesul de consum în stare proaspătă dar şi pentru industrializare”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole Târgu-Jiu.

    Pământ românesc pentru străini!

    Fostele plantaţii din Câmpu Mare au devenit o adevărată afacere. Sumele mari de bani pe care le pot lua ca şi subvenţii de la APIA pentru terenurile deţinute, au făcut ca investitorii să cutreiere satele din Bengeşti-Ciocadia pentru a cumpăra pământ. „La ora actuală nu deţin o informaţie sigură că vor să-l cumpere dar au venit la mine pentru a-l concesiona. O parte dintre oameni au vrut, alţii nu au vrut, fiindcă ei voiau să comaseze suprafeţe de 10-15 hectare nefiind interesaţi să cumpere terenuri mici. Probabil voiau să ia banii de la APIA şi apoi să rămână în paragină”, a declarat Geogia Victor, primarul localităţii Bengeşti-Ciocadia.

    Vremurile actuale îl cam îngrijorează pe primarul comunei, Geogia Victor care spune că pământul nu trebuie înstrăinat, acesta privind nemulţumit şi spre actul normativ prin care se va da posibilitatea străinilor să cumpere terenuri din România. „Pământul ţării nu se vinde, ar trebui cel care s-a gândit la această lege imediat să o retragă”, a mai spus primarul Geogia Victor. Localitatea Bengeşti nu este singura din judeţ în care persoane venite din alte zone au devenit proprietare pe suprafeţe, acest lucru dovedeşte că deţinerea de cât mai multe terenuri agricole a devenit o adevărată afacere.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: