spot_img
Altele
    AcasăActualitatePesta porcină africană se extinde în Gorj: 16 focare în opt localități

    Pesta porcină africană se extinde în Gorj: 16 focare în opt localități

    16 focare de pestă porcină africană sunt înregistrate în momentul de față în județul Gorj. Acestea sunt înregistrate în opt localități: Târgu-Jiu, Crușeț, Runcu, Brănești, Slivilești, Ionești, Turcinești și Turburea și a fost notificată suspicionarea altor două focare, în Slivilești și Bolboși.

    „În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere conform legislației aplicabile, fiind instituite restricții pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, dezinfecția exploatatiilor. În conformitate cu planul de măsuri aprobat în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, întrunit la data de 05.09.2019, au fost delimitate zone de restricții, respectiv zona de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul fiecărui focar.

    În zonele de restricții se vor respecta următoarele: porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la stingerea focarelor de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții din zona de protecție; orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane; nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA Gorj; toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați medicului veterinar și DSVSA Gorj, care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic; se interzice cu desăvărșire sacrificarea pocinelor fără avizul DSVSA Gorj (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem); scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne din zonă este interzisă, fără avizul DSVSA Gorj“, se arată într-un comunicat al DSVSA Gorj.

    Despăgubiri pentru porcii sacrificați

    Au fost oganizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, în cadrul cărora se desfășoară ativități de dezinfecție, dar și de control al respectării măsurilor de restricție impuse. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de pestă porcină africană vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: