spot_img
Altele
    AcasăActualitatePrelevarea de celule stem, scumpă pentru gorjence

    Prelevarea de celule stem, scumpă pentru gorjence

    Prelevarea de celule stem de la femeile însărcinate pentru cazurile în care, de-a lungul vieţii, copilul ar putea avea probleme de sănătate a început să „se poarte” şi în Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean Gorj, Constantin Pălivan, aproximativ 70 de femei au recurs la această metodă de „asigurare”. Totul costă destul de scump, însă, astfel că nu prea multe persoane au posibilitatea să facă această intervenţie.

    Celulele stem sunt prelevate de la femeile însărcinate, din cordonul ombilical, de unde se iau câteva zeci de mililitri de sânge. Celulele astfel prelevate sunt conservate şi depozitate. Aceste celule pot salva viaţa copilului sau chiar şi pe a fraţilor acestuia sau a părinţilor, probabilitatea de compatibilitate fiind, însă, destul de redusă în aceste două ultime cazuri. Celulele stem pot vindeca, însă, diferite feluri de cancer, atrofii musculare, boli de genul Alzheimer şi multe altele. Prelevarea acestora nu este deloc complicată sau dureroasă. Totuşi, în judeţul nostru doar aproximativ 70 de femei au recurs la această metodă de a se asigura că bebeluşul lor va avea o viaţă ferită de boli atât de grave. Una dintre aceste mame este şi Roxana Beşliu, de 20 de ani, din Bumbeşti Jiu. Femeia şi soţul său au aflat despre această posibilitate în spital, s-au interesat şi pe Internet şi au decis să facă acest lucru pentru copilul lor, chiar dacă este o procedură destul de costisitoare. „Am văzut în spital şi ne-am gândit că trebuie să facem şi noi. E folositor pentru absolut orice boală, mai ales pentru cele foarte grave. Ştiu că se prelevează între 50 şi 120 de mililitri de sânge din cordonul ombilical. Este un fel de asigurare pe viaţă”, a declarat Robert Beşliu, soţul Roxanei.

    Procedură costisitoare

    Tânăra mămică este de acord cu soţul ei şi spune că deşi este destul de costisitor, este absolut necesar şi chiar le recomandă mămicilor să apeleze la acest lucru. „Ne costă aproximativ 35 de milioane de lei vechi dar nu ne permitem să îi dăm pe toţi o dată aşa că vom plăti în trei rate, în trei luni consecutive. Apoi vom plăti câte 170 de lei pe an pentru păstrarea lor într-o bancă”, a povestit Roxana. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Gorj, Constantin Pălivan, a declarat că această procedură este una foarte simplă şi deloc dureroasă. Marea problemă este cea a banilor. „Costă în jur de o mie de euro şi nu toată lumea are banii aceştia. De un an au început să apeleze şi la noi în judeţ femeile la aşa ceva. Din câte ştiu eu se poate face cam în toate unităţile spitaliceşti care au secţie de obstetrică. Aici deja s-au făcut mai multe astfel de proceduri. Sunt foarte bune, foarte folositoare”, crede şi Pălivan.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: