spot_img
14.2 C
Târgu Jiu
marți, mai 7, 2024
Altele
    AcasăActualitateRâul Jiu curățat printr-un sistem plutitor

    Râul Jiu curățat printr-un sistem plutitor

    Un brand renumit de apă minerală naturală ce a lansat o campanie de curăţare a râurilor, va spijini o acțiune amplă de ecologizare pe râul Jiu. Campania, iniţiată de Dorna în parteneriat cu Administraţia Naţională Apele Române şi dezvoltată cu suportul organizaţiilor nonguvernamentale CSR Nest România şi Clear Rivers – Olanda, se va desfăşura etapizat şi va presupune instalarea unor dispozitive inovatoare de colectare a deşeurilor transportate de apele râurilor. Vizate au fost râurile Mures, Jiu, Olt, Crisul Alb, Crisul Negru, Siret si Arges. În urma votului dat de români, primele trei clasate sunt Argeș, Jiu și Mureș.

    Cum funcționează?!

    Dispozitivele plutitoare, dezvoltate de organizaţia non-profit Clear Rivers din Olanda, extrag deşeurile din apă într-un mod pasiv: ele nu necesită energie sau intervenţie umană pentru funcţionare, ci se bazează exclusiv pe vânt şi pe curenţii din apă, care împing deşeurile în interiorul dispozitivelor. Cunoscute sub denumirea de The Litter Trap, aceste dispozitive sunt, de fapt, nişte sisteme plutitoare, capabile să capteze gunoiul de la suprafaţa apei până la adâncimea de 1 m sub apă.

    Creşterea capacităţii de colectare se face cu ajutorul unor braţe plutitoare, întinse pe lăţimea râului, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare. Deşeurile astfel captate sunt direcţionate către o „capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafaţa râului, chiar dacă curentul îşi schimbă direcţia, ele fiind blocate printr-un sistem inovator cu uşă semi-închisă.

    Capcanele sunt realizate, la rândul lor, din plastic colectat de pe ape şi reciclat ulterior. Această caracteristică transformă aceste dispozitive în produse „circulare”: colectarea deşeurilor plutitoare se face astfel cu ajutorul plasticului colectat anterior de pe cursurile altor ape.

    Odată puse în funcţiune, dispozitivele vor putea colecta până la cinci metri cubi de deşeuri în fiecare zi (pentru un singur dispozitiv), cantitatea putând varia în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi tipul şi greutatea plasticului colectat, condiţiile meteorologice, curenţii de apă şi vânt etc. Deşeurile acumulate de fiecare dispozitiv vor fi, ulterior, trimise la staţia de sortare şi apoi redirecţionate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi sau, în cazul obiectelor degradate, către cele care valorifică deşeurile de ambalaj prin incinerare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: