spot_img
12.1 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăActualitateRuşeţ intervine pentru rezolvarea problemelor de la Roşia de Amaradia

    Ruşeţ intervine pentru rezolvarea problemelor de la Roşia de Amaradia

    Zilele trecute, senatorul Ion Ruşeţ a adresat o întrebare Ministerului Administraţiei şi Internelor, întrebare care viza gestionarea şi rezolvarea problemelor apărute la Roşia de Amaradia, cu privire la alunecările de teren din zonă, care ameninţă mereu să apară. Ruşeţ îi cere ministrului comunicarea măsurilor care vor fi luate pentru soluţionarea situaţiei, dar şi dacă există posibilitatea alocării de urgenţă a fondurilor necesare lucrărilor de consolidare a zidului de rezistenţă.

    Roşia de Amaradia este o comună greu încercată de alunecările de teren, după cum însuşi a declarat edilul comunei, Liviu Cotojman. În acest sens, s-au făcut diferite demersuri pentru realizarea unui zid de sprijin, măsură ce a fost luată încă de acum doi ani. Investiţia, care s-a ridicat la suma de 11 miliarde de lei a fost achitată firmelor care au contractat lucrarea, însă, nu în totalitate. Pentru a urgenta plata sumelor restante, dar şi pentru alocarea fondurilor necesare altor lucrări de consolidare în comună, fonduri ce nu au fost alocate în întregime, liderul PDL Gorj, Ion Ruşeţ cere Ministerului Administraţiei şi Internelor să intervină. „Roşia de Amaradia, localitatea gorjeană cea mai mare grav afectată de alunecările de teren, riscă să se confrunte din nou cu acest fenomen, datorită încălzirii vremii, topirii zăpezii şi a eventualelor ploi de primăvară. Astfel, autorităţile locale din comuna Roşia de Amaradia se aşteaptă la reactivarea alunecărilor de teren în special în satul Stejaru, unde an de an, zeci de gospodării rămân izolate. Pentru prevenirea unei astfel de situaţii, Primăria Roşia de Amaradia a iniţiat anul trecut un proiect hotărâre pe situaţii de urgenţă prin care i-a fost repartizată suma de 100.000 lei. Banii sunt necesari pentru realizarea lucrărilor de consolidare a zonelor cu probleme, însă, până în momentul de faţă nu au fost primiţi. Totodată, trebuie menţionat că în luna noiembrie a anului trecut am adresat o interpelare domnului Ministru al Administraţiei şi Internelor prin care atrăgeam atenţia asupra situaţiei în care se află comunele Negomir şi Roşia de Amaradia. În interpelarea precedentă precizam că în cele două localităţi au mai fost realizate lucrări de consolidare, care nu au fost achitate integral deoarece sumele alocate acestora nu au fost primite în întregime. Astfel, în cazul Primăriei Roşia de Amaradia este vorba despre o restanţă de 400.000 lei, iar în cel al Primăriei Negomir de 840.000 lei. În condiţiile în care nu se va găsi o soluţie pentru alocarea fondurilor necesare achitării lucrărilor efectuate, există posibilitatea blocării conturilor acestor unităţi administrativ teritoriale. Vă solicit, domnule Ministru, să ne comunicaţi ce măsuri veţi lua pentru soluţionarea acestei situaţii şi dacă există posibilitatea alocării de urgenţă a fondurilor necesare lucrărilor de consolidare şi plăţii restanţelor existente” se arată în întrebarea făcută. Contactat telefonic, senatorul Ion Ruşeţ a precizat că este nevoie de găsirea unor soluţii imediate pentru Roşia de Amaradia. „Într-adevăr am făcut o întrebare la Ministerul de Interne, legată de situaţia de la Roşia. Am amintit aici şi de problemele vechi. Eu cred că prin această întrebare se va reuşi desigur găsirea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor de la Roşia de Amaradia şi Negomir”, a spus Ruşeţ.

    Liviu Cotojman: „Odată cu venirea ploilor vom avea din nou probleme”

    Liviu Cotojman, edilul comunei Roşia de Amaradia speră că odată cu interpelarea făcută de Ion Ruşeţ, problemele să se rezolve. „Roşia de Amaradia este o comună greu încercată de alunecările de teren, am avut probleme mari în centrul civic, unde s-a demarat de acum doi ani o investiţie şi anume construirea unui zid de sprijin care a adus stabilitate, investiţie care s-a ridicat la suma de 11 miliarde. Până în prezent am primit doar şapte miliarde, lucrarea este finalizată, mai trebuie să primim prin Hotărâre de Guvern suma de patru miliarde, diferenţa de bani. Sper din tot sufletul că după interpelarea făcută de domnul Ruşeţ să şi primim suma pentru a stinge orice conflict între noi şi suma executantă. În interpelarea făcută domnul Ruşeţ a făcut precizare şi la satul Stejaru, unde şi acolo avem probleme cu o porţiune de drum, unde încă de anul trecut au fost semne că este o problemă majoră. Doi stâlpi electrici au căzut iar circulaţia a fost oprită, ar rămâne zece gospodării marginalizate, fără să aibă legătură cu centrul comunei, cu civilizaţia, singura soluţie fiind consolidarea acelei porţiuni de drum. În urma evaluării şi întocmirii unui proiect de către comisia venită din partea Prefecturii s-a stabilit că e nevoie de un miliard pentru consolidarea zonei respective”, a spus Cotojman. Întrebat dacă s-a confruntat cu probleme după topirea zăpezii, edilul a spus că nu, însă, crede că comuna nu va scăpa de alunecările de teren odată cu venirea ploilor. „Sunt fericit şi plăcut surprins că până în momentul de faţă, după topirea zăpezilor, nu se simte activarea fenomenului de alunecare de teren, în zonele unde am avut probleme. În satul Stejaru am avut ceva probleme şi încă mai avem, dar încercăm să le rezolvăm. Odată cu venirea ploilor vom avea din nou probleme”, a adăugat Cotojman.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: