spot_img
11 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăActualitateSe opun închiderii Judecătoriei Novaci

    Se opun închiderii Judecătoriei Novaci

    Liberalii gorjeni se opun proiectului de act normativ iniţiat de Ministerul Justiţiei şi care vizează închiderea Judecătoriei şi a Parchetului local Novaci. Vicepreşedintele PNL Gorj, Gheorghe Orzan a precizat că se vor iniţia demersuri pentru a se opri promovarea acestui act normativ. De asemenea potrivit unui comunicat de presă remis ieri de Tribunalul Gorj, conducerea Tribunalului doreşte continuarea activităţii acestei instanţe.

    Primarii localităţilor din zona de sub munte sunt destul de revoltaţi pe faptul că printr-un proiect de act normativ, Ministerul Justiţiei intenţionează să închidă mai multe instanţe din ţară, printre acestea regăsindu-se şi Judecătoria Novaci, respectiv Parchetul Novaci. Spre exemplu, primarul din Polovragi spune că asta ar însemna ca oamenii să piardă mai mult timp pe drumuri, dar şi mai mulţi bani. Oamenii din zona Novaci-Baia de Fier vor trebui să facă naveta, cel mai probabil, la Târgu-Cărbunești, la aproape 40 de kilometri distanță, cam cât au și până la Târgu-Jiu de străbătut. „E mai greu pentru locuitorii comunei Polovragi dacă se mută Judecătoria de la Novaci la Târgu-Cărbuneşti fiindcă distanţa este dublă, costurile sunt mai mari, mai mult timp pierdut, legături cu transportul nu prea au. Pe noi ne dezavantajează desfiinţarea Judecătoriei”, a declarat primarul comunei Polovragi, Ştefan Făsuescu.

    Organizaţia PNL Gorj se opune radical acestui proiect, vicepreşedintele Gheorghe Orzan declarând că deja senatorul Dian Popescu a iniţiat demersuri pentru stoparea acestei decizii a Ministerului Justiţiei. „Această problemă este cunoscută de preşedintele nostru, senatorul Dian Popescu, care a promis că se va implica şi va încerca să scoată de pe această hotărâre de Guvern, Judecătoria şi Parchetul de la Novaci. Bineînţeles că nu este un lucru bun ştiind faptul că la această Judecătorie sunt arondate mai multe localităţi şi sunt anumite acte judiciare care se întocmesc acolo iar în cazul în care se pune lacătul ar însemna ca toate localităţile şi cetăţenii care sunt dependenţi de Novaci să fie arondaţi în altă parte. Eu sper ca prin intervenţia parlamentarului Dian Popescu şi a altora să nu se întâmple acest lucru”, a declarat vicepreşedintele PNL Gorj, Gheorghe Orzan. Împotriva închiderii Judecătoriei Novaci se declară a fi şi deputatul social-democrat, Mihai Weber. „Din punctul meu de vedere cred că o să creeze un disconfort cetăţenilor din zona respectivă pentru că o să-i pună să se deplaseze o distanţă mult mai mare dar este în dezbatere publică şi cred că până la urmă decizia nu va fi luată în sensul respectiv şi se vor găsi soluţii”, a declarat Mihai Weber, deputat PSD Gorj.

    La rândul lor, reprezentanţii Tribunalului Gorj au precizat că nu este de dorit a se ajunge la închiderea Judecătoriei Novaci, ca urmare a volumului mare de activitate, conducerea Tribunalului pledând pentru continuarea activităţii instanţei. Potrivit comunicatului de presă remis de Tribunalul Gorj, o eventuală desfiinţare ar presupune revenirea la competenţele teritoriale existente înainte de reînfiinţarea Judecătoriei Novaci în anul 1995, dată la care arondarea localităţilor din circumscripţie era la Judecătoria Târgu-Cărbuneşti. În prezent, în circumscripţia instanţei de la Novaci sunt arondate 8 comune şi un oraş, cu o populaţie totală de aproximativ 35 000 de locuitori, la care se adaugă şi staţiunea Rânca, care are o populaţie în continuă creştere şi care nu este cuprinsă în evidenţele Primăriei Novaci. Astfel, desfiinţarea Judecătoriei Novaci ar duce la o supraîncărcare a Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti, instanţă care oricum a avut în ultimii ani, un volum ridicat de activitate. Totodată, un alt motiv invocat în comunicatul de presă este acela că redistribuirea întregului personal la alte instanţe din circumscripţia Tribunalului Gorj ar duce la creşterea cheltuielilor privind decontarea chiriei şi transportului. De asemenea, conducerea Tribunalului vine cu o propunere pentru reducerea cheltuielilor mari pe timp de iarnă, datorate sistemului de încălzire pe motorină, aceea de a fi înlocuit actualul sistem cu unul de încălzire pe lemne, fapt ce presupune un minim de investiţie iar costurile ar fi reduse semnificativ.

    Volum redus de activitate

    Potrivit Ministerului Justiţiei indicatorul principal de selecţie a instanţelor care au constituit obiectul analizei a fost volumul de activitate în perioada de referinţă 2009-2012, fiind stabilit un plafon maximal de 3600 de cauze/an, având în vedere că în ultimii ani, datele statistice au relevat o tendinţă de creştere a cauzelor înregistrate pe rolul instanţelor. Astfel, volumul redus de activitate al acestei judecătorii în perioada 2009-2012- o medie 3312 cauze şi gradul scăzut de încărcare/schemă, înregistrat în aceeaşi perioadă s-a apreciat că pentru Judecătoria/Parchetul Novaci, modalitatea care corespunde scopului şi criteriilor urmărite în procesul de raţionalizare este desfiinţarea acestei judecătorii şi a parchetului de pe lângă aceasta, cu rearondarea localităţilor din circumscripţie la Judecătoria/Parchetul Târgu-Cărbuneşti, conform propunerii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, agreată şi de preşedintele Curţii de Apel Craiova.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: