spot_img
19.7 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 24, 2023
Altele
  AcasăActualitateȘef CJ Gorj, la întâlnire cu sindicatele din CEO

  Șef CJ Gorj, la întâlnire cu sindicatele din CEO

  Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a fost invitat să participe la o ședință cu sindicatele din Complexul Energetic Oltenia. Discuțiile vor avea loc joi la sediul Prefecturii Gorj. Va participa și prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu. Invitații au primit și parlamentarii gorjeni de la toate partidele, precum și membrii Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Liderii federațiilor reprezentative din Complexul Energetic Oltenia vor să afle care este situația Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2026, precum și a Legii 197 care modifică Legea pensiilor, prin reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare la companiile energetice.

  Sindicatele vor să obțină garanții de la reprezentanții principalelor partide aflate la guvernare că se fac demersuri concrete, în special în privința modificării Legii 197 din 2021. Actul normativ este în vigoare din luna august, însă nu se aplică retroactiv, după cum au stabilit casele de pensii. Prin urmare, minerii și energeticienii nu se mai pot pensiona la vârsta de 52 de ani, așa cum se menționase inițial. Toate cererile depuse la casele județene de pensii au fost respinse, cu excepția câtorva care au fost avizate, având în vedere că beneficiarii s-au încadrat la pensionare pe vechea legislație.

  Prin urmare, sindicatele vor să stabilească, alături de politicieni, un calendar al demersurilor care trebuie să fie făcute pentru a modifica Legea 197, astfel încât aceasta să se aplice retroactiv. Mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia s-ar încadra la pensionare la vârsta de 52 de ani, dacă îndeplinesc simultan o condiție minimă de vechime în domeniu, adică de 25 de ani și un stagiu minim de cotizare de 30 de ani.

  Cea mai rapidă cale de modificare și punere în aplicare a Legii care lasă CEO fără peste 3.000 de salariați ar fi o Ordonanță de Urgență. Deși Guvernul este instalat de câteva săptămâni, Ordonanța de modificare a Legii 197 nu a mai fost adoptată.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: