spot_img
14.5 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăActualitateZeci de șantiere din Gorj riscă să fie abandonate. “Constructorii vor cere...

    Zeci de șantiere din Gorj riscă să fie abandonate. “Constructorii vor cere rezilierea contractelor “

    Aproximativ 100 de șantiere, din județul Gorj, riscă să se închidă după ce oficialii de la centru au anunțat că fondurile puse la dispoziție prin Programul Național de Dezvoltare Locală s-au epuizat. Numai Consiliul Județean Gorj are facturi de peste 8 milioane de lei, bani așteptați de constructorii care efectuează lucrări în județ.

    Lovitura data de Guvern, pe tema fondurile pentru PNDL, afectează toate localitățile din țară. În Gorj, zeci de șantiere riscă să fie abandonate. De altfel, în scrisoarea trimisă tuturor UAT-urilor din România, ministrul Dezvoltării îndemnă la întreruperea lucrărilor sau continuarea cu fonduri din bugetul local. În adresa ministrului ni se comunică faptul că creditele bugetare alocate au fost epuizate, ceea ce însemnă că bugetul a fost prost întocmit. Se știa clar ce lucrări trebuie finalizate în acest an, graficul de lucrări pe tot ce înseamnă PNDL I și PNDL II și, acum, se explică graba de a trece rapid prin Parlament acest buget de stat. S-a pus în dificultate majoră toate firmele care lucrează pe acest program. În perioada noiembrie- martie nu s-au avut plăti decât secvențial, în cota de 1/12. S-au făcut plăți răzlețe în luna martie, până în iunie când s-au decontat ultimele plăti. Domnul ministru a anunțat că se vor plăti până la rectificarea bugetară din luna august, care cu siguranță nu va avea loc, decât lucrările cu situația depusă până pe 15-17 iunie, executate în perioada aprilie-mai. Ce se întâmplă cu lucrările efectuate în mai- iunie??  Doar Consiliul Județean are depuse facturi de 8,6 milioane de lei. Cei care lucrează trebuie să-și achite furnizorii, salariile. Este pentru prima dată după opt ani de zile, de când a intrat în vigoare această ordonanța prin care s-a reglementat PNDL I, când creditele bugetare se epuizează in primele 5 luni. Economia nu duduie și se vede prin aceste stopări ale plăților”, a afirmat șeful județului, Cosmin Popescu.

    Activități suspendate

    Variantele transmise de la centru nu este în avantajul primarilor. Există primării care nu au buget nici pentru funcționare. “Ni se spune să finanțăm din bugetele locale lucrările. Noi abia am putut să ne închidem parțial bugete pentru investițiile proprii sau funcționare. Nu avem resurse financiare și, oricum, ar fi de durată să facem o rectificare bugetară. Ni se spune să suspendăm activitatea, nu avem prevederi reglementare. Până în luna octombrie, cei care lucrează nu vor fi plăți. Cred că va trebui să găsim un cadru juridic, să solicite ei suspendarea activității. Ce se întâmplă vine în contradicție cu ce spunea ministrul Cîțu la Timișoara, că vom face un PNDL III. Cei de la Guvern sunt într-o continua campanie electorală, așa cum s-a anunțat în 2020 sute de șantiere în tară pe care eu, personal, nu le-am văzut. Nimeni nu văzut un proiect pus în practică”, a mai declarat Cosmin Popescu.

    “Mediul de afaceri mai are o problemă. Toți încercau să termine mai devreme lucrările pentru că prețul materialelor a explodat. Ne trezim în situația în care constructorii vor cere rezilierea contractelor pentru că nimeni nu poate lucra în pierdere”, a mai transmis președintele Consiliului Județean Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: