spot_img
22.3 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăCulturaÎncep înscrierile pentru Concursul Internațional de arte vizuale „Brâncuși. Motive și Simboluri”

  Încep înscrierile pentru Concursul Internațional de arte vizuale „Brâncuși. Motive și Simboluri”

   

  Tinerii artiști pot să se înscrie la Concursul Internațional de arte vizuale „Brâncuși. Motive și Simboluri”. Detalii privind condițiile de participare la concurs  pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului:

  https://www.facebook.com/ConcursinternationaldeartevizualeBrancusi.MotivesiSimboluri. „Scopul concursului este promovarea și studiul creației  marelui artist Constantin Brâncuși, un adevărat reper al culturii mondiale și motivarea generațiilor tinere prin oferirea unui model.

  Înscrierile pentru concurs încep pe 1 februarie 2022, iar lucrările pot fi trimise spre jurizare  inclusiv până în data de 9 martie 2022 la adresa: brancusi2022@gmail.com“, se arată într-un comunicat de presă.

   

  „Participanții vor urmări un Brâncuși universal“

   

  Concursul se află la cea de-a doua ediție, după ce manifestarea de debut s-a bucurat de un mare succes. „După fascinanta experiență de anul trecut, unde au participat elevi și studenți de toate vârstele de la liceele și facultățile de specialitate din țară și străinătate, încercând să impresioneze juriul cu lucrări în diverse tehnici, pe tema portretului marelui sculptor Constantin Brâncuși, ne aflăm anul acesta la o nouă ediție din ciclul „Prezentul Brâncuși”, pe care am  intitulat-o „Brâncuși. Motive și simboluri”. Se pare că a fost o reușită, un concurs iubit de participanții din Armenia, Belarus, Cehia,  Georgia, Lituania, România, Republica Moldova, Polonia, Serbia și Ucraina, mai ales prin  numărul mare de lucrări trimise.

  Așadar, cu speranță am gândit a doua ediție pentru anul acesta, un alt nivel, o altă abordare tematică, implicând opera marelui artist. Participanții vor urmări un Brâncuși universal, stilul, perioadele, simbolurile din opera sa, teme care se vor regăsi in lucrările lor.

  Aceștia vor medita asupra ideii de simbol în creația volumetrică și compoziția brâncușiană, dar si o cunoaștere a perioadelor prin care artistul a trecut, mai ales avangarda plastică după 1900.

  Concurenții vor putea realiza compoziții originale cu elemente simbolice inspirate din opera artistului, ținând cont de anumite reguli ale compoziției plastice și decorative, presupunând astfel o documentație din diverse materiale, albume de artă, sursă internet. Astfel, se pot realiza lucrări ample cu elemente pline de simboluri brâncușiene, analizându-se plinul și golul, o sinteză asupra formelor inspirate din primitivismul african, cât și structurile din folclorul românesc, texturi, culori si non-culori”, a spus Ana Daria Haidău, directorul Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu.

   

  Festivitatea va avea loc pe data de 16 martie

   

  Câștigătorii concursului vor fi anunțați în data de 16 martie 2022, în cadrul vernisajului expoziției premianților, care va avea loc la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Festivitatea va avea loc cu prilejul împlinirii celor 65 de ani de la trecerea în eternitate a marelui artist.

  Concursul este organizat de Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, în parteneriat cu Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu. Acesta a fost lansat în 2021 cu ocazia aniversării a 145 de ani de la nașterea marelui artist Constantin Brâncuși și se va derula anual, în perioada februarie-martie 2021 – 2026. Concursurile din ciclul experimental  intitulat „Prezentul Brâncuși” se desfășoară exclusiv în online, astfel lucrările pot fi prezentate publicului larg, iar ediția din acest an este deschisă pentru participare atât a elevilor și studenților de la instituții de profil, cât și artiștilor plastici.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: