spot_img
30.3 C
Târgu Jiu
luni, iulie 8, 2024
Altele
    AcasăCulturaPeste 25 de piese de arhitectură și meșteșuguri gorjenești, în Muzeul Astra...

    Peste 25 de piese de arhitectură și meșteșuguri gorjenești, în Muzeul Astra din Sibiu

    Muzeul Astra din Sibiu găzduiește peste 25 de piese de muzeu provenind din județul Gorj, inclusiv case, gospodării întregi și diverse obiecte folosite în gospodărie. Dintre acestea, remarcabile sunt Gospodăria-atelier de olar din Găleşoaia și Gospodăria-atelier pentru obţinerea şi prelucrarea borangicului din Croici.

    Cele două gospodării reprezintă o parte semnificativă a patrimoniului cultural din Gorj, evidențiind meșteșuguri tradiționale și stilurile arhitecturale specifice zonei.

    Gospodăria de olar din satul Găleşoaia Câlnic

    În anul 2002, Muzeul Astra din Sibiu a primit componentele unei gospodării de olar din Găleşoaia, Gorj, inclusiv două case monument, un fânar cu trei grajduri, un şopru, două pătule de porumb şi o poartă tradiţională. Acestea au fost reconstruite aici, pentru a reprezenta meşteşugul olăritului din Gorj.

    Satul Găleşoaia, situat pe valea râului Tismana, este atestat documentar din 1587 și a devenit un centru important al olăritului. În 1992, satul avea 132 de gospodării, dar numărul acestora a scăzut la 20 în 2002, din cauza exploatărilor miniere.

    Casa principală, construită din cărămidă, între 1922-1926, a fost prima construcţie cu etaj din sat. Împreună cu o casă mai veche din secolul XIX, aceasta ilustrează evoluţia unei familii de olari.

    Reconstrucţia a inclus două cuptoare de ars oale, unul din lut şi altul din cărămidă. Complexul de olărit din Găleşoaia completează “satul olarilor” din Muzeul Astra, conservând memoria centrului de olărit gorjean.

    Gospodărie-atelier pentru prelucrarea borangicului, Croici-Mătăsari

    Construită în 1888, casa din Croici-Mătăsari, Gorj, transferată în muzeu în 1978, este un monument valoros de arhitectură populară, specific unui centru specializat în cultura viermilor de mătase şi prelucrarea borangicului.

    Construcţia pe două nivele este realizată exclusiv din lemn de stejar, pe temelie de piatră, cu acoperiş în patru ape din şiţă de stejar. Parterul serveşte drept cămară, având o prispă deschisă şi o scară din blăni masive de stejar. Etajul cuprinde două încăperi: bucătăria cu vatră liberă și camera de locuit încălzită cu sobă oarbă. Faţada principală este decorată cu o prispă cu stâlpi sculptaţi şi un foişor central.

    Gospodăria era folosită pentru creșterea viermilor de mătase, în sezonul aprilie-iunie, și pentru prelucrarea firului de borangi, pe timp de iarnăc. Operaţiunile de tras firul şi de tors se desfăşurau în bucătărie, iar urzitul, depănatul şi ţesutul în camera de locuit. Borangicul obţinut era utilizat pentru piese de port popular şi alte produse textile.

    În Muzeul Astra din Sibiu, unde sunt strămutate case din întreaga țară, mai pot fi vizitate și alte piese de patrimoniu din Gorj, precum gospodării, pivnițe, pive, mori (cea mai mare având 6 ciuturi) și alte obiecte folosite în satul tradițional gorjenesc.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
    error: Content is protected !!