spot_img
Altele
    AcasăEconomic2013, an critic la CE Oltenia

    2013, an critic la CE Oltenia

    Anul 2013 ar putea deveni un an critic pentru CE Oltenia, în condiţiile în care ANRE nu vrea să recunoască preţul de cost al MW-ului şi impune o producţie de energie pe piaţă mai mică cu 30%. Sindicatele iau poziţie făcând demersuri mâine la Cartel Alfa şi Ministerul Economiei. La aceste două probleme se mai adaugă şi faptul că începând de anul viitor CE Olteni va trebui să cumpere certificatele de dioxid de carbon.

    Tensiune mare în rândul sindicatelor care nu au intrat nici până în prezent în posesia proiectului de buget pe 2013. Situaţia pare a fi însă înţeleasă de reprezentanţii FNME şi asta ca urmare a faptului că tot acest blocaj este provocat de ANRE care, asemeni anilor precedenţi, impune criterii discriminatorii. Dacă până acum companiile din Gorj pierdeau sute de miliarde lei vechi urmare a faptului că ANRE nu recunoştea preţul de cost al MW-ului, acum aceasta previzionează o producţie mai mică de energie, reducând cantitatea produsă cu 30%. În aceste condiţii, vicepreşedintele FNME susţine că negocierile salariale sunt în impas. „Bugetul pe 2013 se creionează cu greu şi avem probleme cu ANRE care previzionează pentru anul viitor o producţie mai mică cu 30% faţă de posibilităţile CE Oltenia. Noi producem 18 milioane MW şi insistăm pe acordarea unui ordin de intrare pe piaţă cu 11-12 milioane MW. Acesta lucru ar însemna ca o termocentrală să nu mai funcţioneze”, a explicat vicepreşedintele FNME. Şi totuşi, se pare că în urma demersurilor susţinute de actuala conducere a CE Oltenia, ANRE ar mai fi acceptat o producţie de două milioane MW, însă chiar şi în aceste condiţii este puţin, raportat la posibilităţile companiei. La aceste probleme, a căror soluţionare este vitală pentru buna funcţionare a companiei, se mai adaugă una la fel de gravă, aceea că din 2013 CE Oltenia va trebui să cumpere certificatele de dioxid de carbon. Un calcul simplu arată că la un preţ estimativ de nouă euro/MW, CE Oltenia trebuie să aibă fonduri consistente. Acestea sunt motivele pentru care „vom protesta faţă de politica ANRE care nu face altceva decât să ne discrimineze, faţă de restul producătorilor de pe piaţă şi mă refer la energia eoliană. Eolienelor li se acordă şi 55 euro /MW şi intră pe piaţă când vor”, după cum a declarat Marin Golea.

    Conducerea CEO: Va fi cel mai mare şoc

    Nemulţumit de situaţia care va trece sistemul energetic pe bază de cărbune este şi managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Pentru Acces Tv , aceasta a declarat că „în anul 2013 se va înregistra cel mai mare şoc pe care l-a avut vreodată sistemul energetic pe cărbune. În 2013 va trebui să cumpărăm certificate iar la un preţ de nouă euro/MW vom avea nevoie de 136 milioane de euro, sumă la care se adaugă cheltuielile din acest an. Acest lucru înseamnă un program de austeritate. Dacă va fi un preţ de 12-15 euro /MW nu ştiu cum vom rezista la asemenea costuri”, a declarat şeful CEO. Acesta a mai precizat că este posibil să se ajungă, în aceste condiţii, la o creştere a preţului MW-ului cu 30%, ceea ce va însemna o lipsă a atractivităţii pe piaţă.

    Traicu: CE Oltenia, agent economic activ

    Reprezentanţii Ministerului Economiei au o poziţie optimistă şi susţin că anul 2013 nu va fi unul cu probleme pentru CE Oltenia. Secretarul de stat din Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat că „CE Oltenia va rămâne pe piaţă ca un agent economic destul de activ şi viabil. Nu vor fi probleme în ceea ce priveşte achiziţionarea certificatelor de dioxid de carbon, pentru că modernizările realizate vor duce la reducerea costurilor atât cu exploatarea cărbunelui cât şi cu producerea de energie”. 42% din producţia livrată la nivel naţional a fost dată de CE Oltenia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: