O parte din sindicatele din CEO au luat poziţie la întâlnirea cu Ministrul Energiei, Andrei Gerea, faţă de discriminările la care este supus pe piaţa de energie Complexul Oltenia spre deosebire de Complexul Hunedoara. Liderul de sindicat, Aurel Nanu Mic, susţine că nu este normal să se ceară închiderea grupurilor energetice de la Işalniţa şi Craiova, în condiţiile în care preţurile de producţie sunt mult mai mici decât cele de la Complexul Hunedoara.
În conferinţa de presă susţinută, liderii de sindicat de la Energia Turceni, Mine Energie Oltenia şi de la Termocentrale Craiova au tras semnale de alarmă cu privire la discrepanţele la care este supus Complexul Oltenia, spre deosebire de Complexul Hunedoara. Liderul de sindicat, Gabriel Căldăruşe, susţine că nu este normal ca CE Oltenia să fie marginalizată pe piaţa de energie, în condiţiile în care compania a investit sute de milioane de euro pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu. În plus, acesta nu vede cu ochi buni importul de cărbune, respectiv huilă, din Africa de Sud, practicat de Complexul Hunedoara. „Nu putem să stăm pasivi când vedem că CE Oltenia a investit peste 500 milioane de euro pe mediu pentru că acestea erau normativele europene, şi suntem trataţi discriminatoriu pe piaţa de energie. Vedem cum trec vagoanele cu cărbune din Africa de Sud către Valea Jiului, iar eu nu cred că este normal acest lucru să fie adus cărbune din afară. Complexul Hunedoara produce la costuri mult mai mari decât CEO şi are acces pe Piaţa Reglementată. Nu am auzit liderii de sindicat de acolo făcând scandal pe importul de cărbune, probabil sunt anumite interese? CEO îndeplineşte condiţiile de mediu impuse de UE şi nu cerem altceva decât o piaţă liberă, concurenţială şi toţi producătorii să beneficieze de aceleaşi drepturi”, a explicat liderul de sindicat din SME Oltenia.
Nanu: „Nu-i omorâm pe cei viabili!”
O poziţie dură faţă de această situaţie a luat şi sindicalistul Aurel Nanu Mic, acesta transmiţându-i Ministrului Energiei, Andrei Gerea, că nu este normal să se închidă grupurile energetice de la Işalnita şi Craiova, acolo unde preţurile de producţie sunt mici pentru a se păstra unităţile de la Hunedoara, care nu sunt viabile şi nici adaptate la normele de mediu. „Nu putem fi de acord cu închiderea capacităţilor pentru că aşa a cerut Comisia Europeană! Îi omorâm pe cei viabili, iar pe cei cu preţuri de producţie mari îi lăsăm în viaţă. I-am transmis domnului Gerea că la Mintia şi Paroşeni doar un grup energetic este viabil. Celor de la CE Hunedoara li s-au prelungit serviciile de sistem până în 2017”, a spus preşedintele de sindicat Aurel Nanu. Sindicaliştii au mai declarat că tot ce s-a cerut guvernanţilor a fost crearea unei pieţe concurenţiale corecte pentru toţi producătorii de energie.