spot_img
Altele
    AcasăEconomicCât a costat influența politică la CEO!? Vezi situația reală a companiei!

    Cât a costat influența politică la CEO!? Vezi situația reală a companiei!

    ceo-sediuDeciziile luate în cadrul Complexului Energetic Oltenia, sub influență politică, au costat compania 1,6 miliarde de lei. Datele financiare ale colosului energetic au fost publicate de Ecopolitic Media, care a realizat o comparație între aceeași perioadă a anilor 2014 și 2015.

    În cadrul companiei ar fi fost făcute o serie de greșeli, toate sub influența politicului, care au dus la un dezechilibru intern și la pierderea unor sume importante de bani. „Complexul Energetic Oltenia este una dintre cele mai mari companii energetice din România, ca cifră de afaceri(în 2015- 2,7 miliarde de lei ) şi cea mai mare prin prisma numărului de angajaţi, 15 000. CEO este compania care asigură aproximativ 30% din energia necesară economiei româneşti, având un rol strategic în siguranţa energetică naţională. Sistemul energetic şi minier din Oltenia a fost reorganizat sub cupola Complexului Energetic Oltenia în 2012, cu gândul unei revigorări. S-a produs însă exact opusul, compania a rămas ca şi până atunci principala sursă de bani pentru grupurile de interese, iar minerii şi energeticienii au rămas şi ei masa de manevră în ziua alegerilor. Acum, un guvern care se vrea apolitic, încearcă să scoată CEO din această zonă. Tot ce a reuşit a fost ca timp de 5 luni, să impună un director din afara judeţului Gorj, dar şi al întregului sistem din zonă, pe Laurenţiu Ciobotărică, pe care grupurile de interese l-au îndepărtat cu un dosar penal, pe un subiect mai mult administrativ. Acesta a rămas insă director financiar în cadrul companiei”, se arată în articolul publicat de Ecopolitic Media.

    Datele financiare arată că CEO a obținut un profit de 118 milioane de lei în anul 2012, fiind un moment unic în existența companiei, până în prezent. „Cauzele care au condus ca în 2013, 2014 şi 2015 compania să înregistreze pierderi cumulate de 1,6 miliarde de lei, ţin mai mult de influenţele politice asupra deciziilor, decât de probleme legate de piaţa de energie sau alte reglementări. La scurt timp după înfiinţarea CEO, a fost numit director general, Laurenţiu Ciurel, consilier judeţean PSD la acea vreme, şi unul dintre apropiaţii lui Victor Ponta. Legătură care ar putea explica faptul, că deşi a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcţiei de director general, prin ordonanţa 109, care deşi urmărea depolitizarea companiilor de stat, cel care a ocupat postul a fost tot Laurenţiu Ciurel”, se menționează în același articol realizat de Ecopolitic.

    Lucrurile ar fi prins contur, din nou, în sens pozitiv la numirea lui Laurențiu Ciobotărică la conducerea companiei, însă acesta a fost imediat înlăturat din cauza deciziilor de a stopa finanțarea echipelor de sport; a stopat livrarea cărbunelui către societăţile care nu plăteau; a constituit provizioane privind creanţele neîncasate de la CET- uri și a impus și alte măsuri care au adus un plus financiar companiei. „Toate aceste decizii luate de un manager fără influenţe politice, au avut urmări benefice, profitul din exploatare, obţinut de companie după primele 6 luni ale anului 2016, fiind de peste 30 de milioane de lei. Deşi nu este mare, luând în considerare cifra de afaceri este prima dată, în ultimii 3 ani, când CEO, obţine profit. De remarcat este că acest profit a fost înregistrat, în condiţiile înregistrării în contabilitate a provizioanelor privind certificatele de CO2 pentru producţia de energie aferentă fiecărei luni din acest an. Un alt aspect care a condus la obţinerea unui profit din exploatare, a fost o mai bună gestionare a cheltuielilor, acestea fiind menţinute sub nivelul veniturilor, evitându -se pe cât posibil o situaţie prezentă în companie în perioada anterioară, când energia era vândută sub costuri. Astfel, au fost reduse cheltuieli cu o valoare de aproximativ 250 de milioane de lei”, mai informează Ecopolitic.

    Află și alte detalii despre situația financiară reală de la CEO, dar și în mâinile cui se află viitorul colosului energetic de aici: http://www.ecopolitic.ro/

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: