spot_img
Altele
    AcasăEconomicCE Oltenia, nevoită să furnizeze cărbune datornicilor

    CE Oltenia, nevoită să furnizeze cărbune datornicilor

    Administraţia Complexului Energetic Oltenia continuă demersurile în vederea recuperării măcar a unei cote parţi din banii pe care Regia de Activităţi Nucleare şi Apă Grea o datorează la colosul energetic. În timp ce datoriile istorice ale lui RAAN către CE Oltenia se ridică la peste 2000 miliarde lei vechi, cele curente, înregistrate de când unitatea de apă grea a intrat în insolvenţă, sunt şi ele în jurul cifrei de 160 miliarde lei vechi.

    Situaţia prin care trece Complexul Energetic Oltenia este una grea, având în vedere faptul că această entitate energetică are de recuperat de la beneficiari, peste 7700 miliarde lei vechi. Cele mai mari probleme vin însă din partea Regiei de Activităţi Nucleare şi Apă Grea, entitate care datorează creanţe istorice la CE Oltenia de peste 2000 miliarde lei vechi, iar de la intrarea în insolvenţă, datoria este de aproximativ 16 miliarde lei vechi. În asemenea condiţii, CE Oltenia care lunar încheia contracte de livrare cărbune cu RAAN nu mai dorea să colaboreze cu această unitate economică, urmare a imposibilităţii de recuperare a banilor. Reprezentanţii CE Oltenia au explicat faptul că sistarea livrării de cărbune ar duce la oprirea agentului termic în oraş pe de o parte, iar pe de alta nealimentarea RAAN cu agent termic duce automat la producerea unei explozii de proporţii cu hidrogen sulfurat. Aflată într-o situaţie fără ieşire, conducerea CE Oltenia a intensificat demersurile în vederea recuperării banilor de la RAAN. Şeful Diviziei Energetice Aurel Medinţu a precizat că se discută la nivel înalt pentru iniţierea unui act normativ prin care ANRS să preia o parte din apa grea, banii obţinuţi urmând a duce la achitarea parţială a datoriilor înregistrate la CE Oltenia. „Noi avem promisiuni că se va discuta şi se va iniţia o Hotărâre de Guvern, şi că după ce li se va prelua la ANRS o cantitate din apa grea, o să achite din datorii, inclusiv din cele ce vin din urmă”, a explicat Aurel Medinţu.

    Govora, sute de miliarde datorie

    Printre datornicii aflaţi pe lista CE Oltenia se numără şi Cet Govora, restanţele pe care această uzină de termoficare le are la compania din Gorj ridicându-se la peste 1600 miliarde lei vechi. Administraţia CE Oltenia speră ca până în luna martie UMC Berbeşti să fie trecută în subordinea Cet Govora. În aceste condiţii, Aurel Medinţu speră ca transferul unităţii miniere la uzina de termoficare să fie urmat şi de o plată eşalonată a datoriilor. La ora actuală, CE Oltenia are de recuperat de la principalii beneficiari peste 7700 miliarde lei vechi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: