spot_img
19.7 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 24, 2023
Altele
  AcasăEconomicCEO se menține pe locul al treilea în topul producătorilor de energie

  CEO se menține pe locul al treilea în topul producătorilor de energie

  Termocentralele din Complexul Energetic Oltenia (CEO) se mențin în topul clasamentului producătorilor de energie electrică din țară, pe locul 3. Pe primul loc se află hidrocentralele, iar pe locul secund Nuclearelectrica.

  Termocentralele pe bază de cărbune se mențin pe poziția a treia, cu peste 1.000 de MW, adică aproape 20% din producție, Complexul Energetic Oltenia livrează cea mai mare cantitate de energie pe bază de cărbune din țară. Și importurile se mențin la un nivel ridicat, adică peste 1.200 de MW. Este de așteptat ca, în zilele următoare, topul producătorilor să se modifice, având în vedere că se anunță o schimbare a condițiilor meteorologice.

  Cu toate că este pe locul a treilea la nivel național, Complexul Energetic Oltenia este departe de performanțele de altă dată. În urmă cu numai 5 ani, CEO putea să producă și să livreze în Sistemul Energetic Național chiar și peste 2.000 de MW. Recordul după înființare a fost și de peste 3.000 de MW. Acum, compania energetică din Gorj este o copie palidă a producătorului de cărbune și de curent de altă dată.

  Este de amintit și că, în viitorul apropiat, Complexul Energetic Oltenia nu va mai putea să producă nici măcar o mie de MW. Potrivit Planului de restructurare și decarbonare, la CEO vor mai rămâne, după 2026, 3 grupuri energetice pe bază de cărbune și 4 cariere miniere. Problema este că toate vor fi în rezervă de capacitate. Deci nu vor putea să producă energie electrică. Vor putea face acest lucru doar la solicitare, cu aprobarea Ministerului Energiei. Nu este însă reglementată până acum funncționarea în rezervă de capacitate.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: