spot_img
Altele
    AcasăEconomicCiurel vrea investiţii şi costuri reduse

    Ciurel vrea investiţii şi costuri reduse

    „CE Oltenia a devenit cel mai important producător de electricitate din România, cu o cotă de piaţă de aproximativ 30%”. Declaraţia a fost făcută de către directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, într-un interviu acordat la focus-energetic. Acesta a mai declarat că, în condiţiile actuale, CE Oltenia are nevoie de investiţii tehnologice deoarece apartenenţa la UE obligă la investiţii de mediu.

    Urmare a intrării pe piaţă a CE Oltenia, este posibilă oferirea pe piaţă a unei cantităţi de aproximativ 300 MW, în plus faţă de posibilitatea de ofertare a celor trei entităţi producătoare de energie înainte de fuziune. „Cel mai important competitor pe piaţă al nostru este Hidroelectrica, cu o cotă de piaţă de circa 28,5%, evident, atunci când vorbim despre un an hidrologic normal. Nuclearelectrica are o cotă de piaţă de 19,3%, OMV Petrom-7,3%, Electrocentrale Bucureşti-5,9%, Electrocentrale Deva-3,8%. Vin puternic din urmă centralele eoliene, cu o cotă de piaţă de aproximativ 5%*, a declarat Laurenţiu Ciurel la focus-energetic.ro. Nu trebuie omis faptul că CE Oltenia mai asigură şi servicii de sistem, 21% din reglajul secundar frecvenţă-putere şi peste 10% din rezerva terţiara rapidă”, a precizat Laurenţiu Ciurel. Noua companie miniero-energetică funcţionează cu 13 blocuri energetice, a căror putere instalată este de aproximativ 4.000 MW.

    Costuri de producţie reduse

    În ceea ce priveşte reducerea costurilor de producţie la nivelul activităţii miniere, actuala conducere a CE Oltenia va orienta programele de modernizare, investiţii, achiziţii terenuri către perimetrele viabile. „Programarea producţiei de lignit se va face în concordanţă cu schema de funcţionare a blocurilor energetice, carierele captive, care livrează cărbunele exploatat la un singur beneficiar, în afara CEO, vor funcţiona ca centre de cost-profit independent. Ne gândim la optimizarea circuitelor de transport şi a gradului de încărcare al utilajelor, utilizarea eficientă a resursei umane şi adaptarea structurii organizatorice, reanalizarea treptelor ierarhice şi diminuarea lor”, a explicat directorul general al CE Oltenia, în interviul acordat. Reducerea costurilor de producţie se va realiza şi ca urmare a faptului că se va închide subteranul de la Motru şi Tehomir, dar şi Cariera Ruget, spre sfârşitul lui 2012.

    Sectorul energetic, prioritate

    Important prin energia livrată în sistemul naţional, directorul general, Laurenţiu Ciurel, susţine că în ceea ce priveşte sectorul energetic, se urmăreşte o scăderea a consumului specific brut de lignit, o diminuare a consumului propriu tehnologic, dar şi reducere a dezechilibrelor de energie livrată. Înlocuirea şi modernizarea unor echipamente uzate, în vederea creşterii siguranţei în funcţionare, şi a eficienţei-acestea sunt alte priorităţi avute în vedere de conducerea CE Oltenia. Preţul crescut al apei folosite de cele trei complexuri energetice Turceni, Craiova şi Rovinari duce, în mod automat, la creşterea preţului de producţie al energiei. Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică reprezintă în opinia lui Ciurel noi posibilităţi spre deschiderea de perimetre de exploatare a lignitului. „Măsurile generale avute în vedere la nivelul Complexului Energetic Oltenia se referă la optimizarea programării grupurilor în funcţionare, la achiziţia de produse şi servicii la scară largă, dar şi la reactualizarea OUG 116/2006 privind protecţia socială a persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, în sensul prelungirii perioadei de valabilitate şi includerea CEO în lista societăţilor ce beneficiază de prevederile acestui act normativ”, a declarat directorul general al CE Oltenia în interviul acordat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: