spot_img
14.4 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 8, 2024
Altele
    AcasăEconomicConcedieri colective în minerit!

    Concedieri colective în minerit!

    Situaţia economică de la Sind Jilţ şi Olservmin devine, de la o zi la alta, tot mai critică. În timp ce Olservmin datorează la bugetul de stat aproximativ şapte miliarde lei vechi, conducerea Sind Jilţ a înaintat către Agentia de Şomaj o notificare prin care anunţă programul de concediere colectivă avut în atenţie, cu atât mai mult cu cât la finele lunii iulie expiră contractul de prestări servicii încheiat cu CE Oltenia. Şi totuşi, la ultima conferinţă de presă organizată, managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, susţinea că se analizează situaţia şi că vor fi prelungite aceste contracte.

    Olservmin se numără printre unităţile ce prestează servicii către CE Oltenia, numărul salariaţilor fiind de aproximativ 400 de angajaţi. Asemeni situaţiei prin care trece CE Oltenia şi această unitate se confruntă cu o situaţie financiară asemănătoare. Săptămâna trecută, conducerea unităţii a reuşit să achite marea parte a salariilor restante pe aprilie şi mai. Datoriile înregistrate la bugetul de stat sunt în valoare de aproximativ 7 miliarde lei vechi, din acestea 500 de milioane reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere. „Până în prezent nu am finalizat discuţiile, motiv pentru care deja am înaintat o adresă conducerii CE Oltenia, dar şi Diviziei Miniere, în vederea achitării serviciilor prestate, dar şi pentru a ne comunica dacă se vor prelungi aceste contracte. La Olservmin avem datorii la bugetul de stat în valoare de şapte miliarde lei vechi, dobânzi şi penalităţi de 500 milioane lei vechi, dar şi contribuţii şi reţineri la sursă. În situaţia în care nu vom rezolva problema financiară a unitaţii suntem decişi să închidem această unitate „, a explicat Gheorghe Etăgan, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul Olservmin. Acesta consideră că autorităţile judeţene ar trebui să se implice pentru salvarea sutelor de locuri de muncă, cu atât mai mult cu cât o parte din salariaţi sunt persoane cu probleme sociale sau cetăţeni care au cedat terenuri unităţilor miniere în vederea exploatării.

    Puşi pe liber

    Printr-o situaţie asemănătoare trec şi salariaţii de la Sind Jilţ, cei peste 300 de angajaţi riscă să rămână fără locuri de muncă de la finele lunii iulie, urmare a faptului că va expira contractul de prestări servicii încheiat la începutul anului cu CE Oltenia. Preşedintele Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a declarat că din cei 320 de angajaţi, aproximativ 200 au fost angajaţi pe bază de convenţie civilă, de adeverinţe sau pe bază de exproprieri, restul fiind cazuri sociale. „Aşteptăm un răspuns de la conducerea CE Oltenia, o discuţie pentru a vedea dacă pot fi preluaţi oamenii de către Minprest. Consider că trebuie luată o decizie până când nu expiră contractul de servicii de la Sind Jilţ. Am informat Inspectoratul de Muncă şi Agenţia Judeţeană de Şomaj cu privire la planul de restructurare”, a precizat preşedintele Adrian Marciuc.

    Notificare de concediere

    Contactat telefonic, directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac, a declarat că la sediul instituţiei a fost transmisă o notificare în care se precizează de către conducerea Sind Jilţ că, din cauza pierderilor resurselor financiare, unitatea este nevoită să aplice procedura de dizolvare şi lichidare a societăţii. „Sind Jilţ, prin încetarea contractului de servicii, este nevoită să treacă la lichidarea şi dizolvarea concomitentă, urmând ca cei peste 300 de salariaţi să fie concediaţi colectiv de la 1 august. În această categorie de persoane intră 30 de persoane cu funcţii de conducere, 17 conducători de formaţie lucru, peste 180 de muncitori calificaţi şi 94 de muncitori necalificaţi”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

    Posibil mutaţi la Minprest

    În ceea ce priveşte poziţia conducerii Minprest Rovinari, directorul adjunct, Alin Văcaru, a declarat că se vor purta discuţii pe marginea acestei situaţii cu reprezentanţii CE Oltenia. „Trebuie să vedem ce se va întâmpla cu acea colaborare de la Sind Jilţ, dacă CE Oltenia va prelungi contractul cu ei sau nu. Dacă nu vor mai colabora cu CE Oltenia, vom vedea ce servicii prestează ei faţă de normativul nostru şi câţi angajaţi ne vom permite dacă am prelua serviciile lor. Persoanele care au convenţii civile şi care au cedat terenuri sunt prioritare pentru noi şi le vom prelua cu mare plăcere”, a declarat pentru AccesTv, directorul adjunct, Alin Văcaru. Şi totuşi, reprezentantul Minprest a recunoscut faptul că în momentul de faţă societatea nu-şi permite să preia nici un angajat de la Sind Jilţ. Văcaru a mai precizat că „cineva trebuie să preia acele servicii, care sunt generatoare de sume, cantităţi şi valori. Funcţie de toţi aceşti indicatori vom vedea câte persoane vom putea prelua”, a mai spus Văcaru. Nu trebuie omis, însă, faptul că la finele lunii august, şi contractul de prestări servicii încheiat de conducerea Minprest cu Divizia Minieră va expira.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: