spot_img
20 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăEconomicCondescu vrea locuri de muncă şi alternative economice

    Condescu vrea locuri de muncă şi alternative economice

    La prima ediţie a Forumului Regional Economic Oltenia, o iniţiativă a Prefecturii Judeţului Dolj şi Fundaţiei „Popeci”, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, a participat şi judeţul Gorj, care a fost reprezentat prefectul judeţului Liviu Andrei, directorii companiilor de stat, liderul FNME, Marin Condescu, şi cei mai importanţi oameni de afaceri. Dezvoltarea industriei pe orizontală, crearea de locuri de muncă şi prelucrarea produselor secundare din activitatea de producere a energiei, toate acestea au reprezentat o parte din soluţiile creionate de reprezentanţii Gorjului, pentru strategia economică de dezvoltare a Regiunii Oltenia.

    O participare de excepţie, cu nume importante. De asta a avut parte prima ediţie a Forumului Economic Regional, ce s-a desfăşurat miercuri şi joi la Craiova. La cea dea doua ediţie a Simpozionului S.O.S. Oltenia au participat reprezentanţi ai Guvernului, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, secretari de stat, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, ambasadori, mediul privat şi directori de companii de stat.

    Prefectul: „Vă aştept ca turişti sau investitori în Gorj”

    Aflat printre invitaţi, prefectul judeţului, Liviu Andrei, a atras atenţia celor prezenţi cu privire la importanţa şi rolul pe care-l va avea înfiinţarea CE Oltenia în regiune. „Gorjul a fost reprezentat de specialiştii din minerit şi energie, de mediul privat cu rol important în dezvoltarea economică şi crearea de locuri de muncă, preşedintele Marin Condescu, într-un cuvânt nume importante ale judeţului. Am prezentat oportunităţile de dezvoltare a judeţului. Toţi cei din sală au apreciat poziţia noastră şi acum aşteptăm să vedem feedback-ul”, a mai precizat prefectul Liviu Andrei. Dealtfel acesta i-a invitat pe toţi cei prezenţi să vină în Gorj, ca turişti sau investitori, acesta declarând că va face pe ghidul dacă va fi nevoie.

    Condescu: „Trebuie create alternative economice”

    Un cuvânt de spus la Forumul Economic l-a avut şi liderul minerilor din Oltenia, Marin Condescu. Acesta a precizat că pe parcursul discursului a scos în evidenţă aportul pe care statul ar trebui să-l aibă asupra mediului de afaceri, prin crearea de facilitaţi. Condescu a mai declarat că dezvoltarea industriei pe orizontală prin crearea de locuri de muncă reprezintă o prioritate ce trebuie permanent avută în atenţie. „Trebuie creionată o strategie de dezvoltare la nivelul Regiunii Oltenia. Direcţiile de acţiune trebuie concretizate şi continuate în cadrul unui memorandum. Practic sperăm ca tot ce am întreprins până acum să nu se oprească aici, avem nevoie de continuitate”, a mai spus Condescu. De altfel, în declaraţiile făcute, atât directorii generali de la SNLO şi CE Rovinari, Daniel Burlan şi Tiberiu Trotea, cât şi preşedintele FNME, Marin Condescu, au scos în evidenţă importanţa înfiinţării şi intrării pe piaţa energetică a CE Oltenia. „CE Oltenia este o entitate unică la nivelul Regiunii Oltenia. Sunt paşi care s-au făcut, CE Oltenia va avea sediul în Gorj, lupta a fost una în surdină şi a fost una care a reuşit să ducă la crearea de locuri de muncă, de alternative economice în industria pe orizontală. Statul trebuie să aibă un aport important asupra mediului de afaceri”, a mai spus celor prezenţi, liderul FNME Marin Condescu. Mulţumirea acestuia a fost aceea că reprezentantul Ministerului Economiei a vorbit, în faţa invitaţiilor, la Forumul Economic, despre principiile stabilite şi importanţa înfiinţării CE Oltenia, entitate care va fi listată pe bursă prin scoaterea la vânzare a pachetului minoritar. Condescu speră că proiectul S.O.S. Oltenia să nu oprească aici, la cea de a doua întâlnire, ci să continue prin luarea unor decizii care să ducă la dezvoltarea economică a Olteniei.

    Acţiuni de cercetare şi inovare

    Situaţia sistemului minier din Oltenia a fost prezentată de directorul general al SNLO, Daniel Burlan. În discursul ţinut, acesta a prezentat perspectiva de dezvoltare pe perioada 2012-2020, punându-se accent pe acţiunile de cercetare, dezvoltare şi inovare. Astfel de proiecte constau în obţinerea de îngrăşăminte organo-minerale pe suport de lignit, obţinerea cărbunelui activ din xilit, valorificarea potenţialului fotovoltaic sau a solurilor antropice. Singura companie de stat din Europa de Est şi din România care a implementat proiectul „Getica CCS” este Complexul Energetic Turceni. În faţa celor prezenţi la Forumul Economic Marian Motocu a scos în evidenţă importanţa şi perspectivele de viitor pe care le asigură implementarea acestui proiect. În opinia şefului CE Turceni, Getica CCS este o soluţie la schimbările climatice, aducând beneficii economice şi sociale în regiune.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: