spot_img
12.1 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăEconomicCredit cu garanţii de la stat pentru CEO

    Credit cu garanţii de la stat pentru CEO

    Premierul Victor Ponta a promis sprijinirea Complexului Oltenia, în problemele cu care se confruntă, pe linia încasării creanţelor de la beneficiari. Accesarea unor credite cu garanţii de la stat sau prin Programul Naţional de Investiţii sunt soluţiile prin care CEO va face rost de bani pentru achiziţionarea certificatelor de CO2. Promisiunea a fost făcută ieri de către acesta, în cadrul întâlnirii avute cu Laurenţiu Ciurel, deputaţii de Gorj şi autorităţile judeţene, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu şi primarul Florin Cârciumaru.

    Tema principală a discuţiilor a vizat găsirea de soluţii la problemele cu care se confruntă Complexul Oltenia, în speţă la posibilitatea de încasare a creanţelor de la uzinele de termoficare din ţară. Astfel, cum CE Oltenia are nevoie de bani pentru achiziţionarea certificatelor de dioxid de carbon s-a găsit soluţia ce priveşte accesarea unui credit cu garanţii de stat. În acest sens, Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a primit dispoziţia de a iniţia un act normativ în acest sens, iar conducerea CE Oltenia va trebui să identifice unitatea bancară care să acorde împrumutul respectiv. Situaţia în acest caz este mai complicată şi asta ca urmare a faptului că pentru a se lua un credit cu garanţii de la stat este nevoie de obţinerea şi purtarea unor discuţii cu FMI, ceea ce este mai greu urmare a acordului ce trebuie semnat. O altă modalitate de obţinere a unui credit de către CE Oltenia, în vederea achiziţionării certificatelor de CO2, este şi aceea prin intermediul Programului Naţional de Investiţii. În ceea ce priveşte restul problemelor majore cu care se confrunta CE Oltenia pe piaţa de energie, cum ar fi atitudinea ANRE faţă de companie, această temă nu a fost atinsă la întâlnirea cu premierul Victor Ponta. Până pe 31 martie, CE Oltenia va trebui să achiziţioneze certificate de CO2 în valoare de 60 milioane de lei, în caz contrar ţara noastră va intra în procedura de infrigement, riscând sancţiuni aspre.

    CE Oltenia, în holding energetic?

    Un alt subiect important abordat a fost şi acela ce priveşte Legea 255 privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică. Conform declaraţiilor date de deputatul social democrat Mihai Weber, se vrea a se înainta pe această linie a exproprierilor. „Se fac paşi importanţi pe această linie! Se va relua refacerea documentaţiei, se vor aduce noi modificări la Hotărârea de Guvern pentru că au apărut schimbări pe la ministere. Se va emite un nou act normativ, care să prevadă expropierile pe culoarul Jilţ”, a declarat deputatul PSD Gorj. Pe scena politică sunt tot mai multe voci care susţin necesitatea urgentării procedurilor de realizare a mixului energetic la nivel naţional, însă pasul lent de finalizarea şi aplicare a Strategiei Energetice Naţionale nu face altceva decât să afecteze în sens negativ activitatea CE Oltenia. Contactat telefonic, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că: „Guvernul Ponta a găsit soluţii cu privire la achiziţionarea certificatelor de dioxid de carbon. Acest lucru se va realiza şi se va evita ajungerea la sancţiuni şi la intrarea în procedură de infrigement. Miercuri, în şedinţa de Guvern se va aproba actul normativ cu privire la exploatarea pe perimetrul Jilţ, iar în ceea ce priveşte mixul energetic şi aici s-au găsit soluţii. Astfel, se pare că cea mai bună variantă este aceea de înfiinţare a Holdingului Energetic, din care va face parte şi Complexul Oltenia”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: