spot_img
Altele
    AcasăEconomicFNME începe negocierea salarială

    FNME începe negocierea salarială

    Minerii şi energeticienii din Oltenia sunt solidari cu cei 300 de ortaci din Mina Capra, Suceava. Ortacii din Mina Capra s-au blocat de trei schimburi în subteran, nemulţumiţi de salariile mici primite şi condiţiile proaste de muncă. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan, susţine că minerii din CE Oltenia nu stau nici ei foarte bine la capitolul salarii, însă, în schimb condiţiile de muncă sunt mai bune.

    În Mina Capra, mină de uraniu din Suceava, lucrează peste 700 de ortaci. De trei schimburi 300 dintre aceştia s-au blocat în subteran refuzând să mai iasă la suprafaţă. Explicaţia este una simplă, dar care pare greu de înţeles pentru administraţie. Minerii sunt revoltaţi pe condiţiile proaste de muncă, dar şi pe faptul că primesc lefuri mici, nemajorate din 2009. Ieri la sediul FNME, sindicatele s-au întâlnit şi s-au declarat solidare cu fraţii lor din Suceava. „Minerii din Oltenia şi energeticienii din această zonă sunt solidari cu minerii de la Mina Capra. Aceştia sunt blocaţi în subteran şi motivează decizia prin faptul că nu le-a crescut salariile, bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale de Uraniu nefiind aprobat”, a declarat Gheorghe Etăgan. Cum minerii din Mina Capra fac parte din FNME, preşedintele Marin Condescu s-a implicat în rezolvarea situaţiei, astfel că o delegaţie a Ministerului Economiei s-a deplasat în Suceava pentru a-i convinge pe ortaci să renunţe la proteste.

    Încep negocierile salariale

    Nu este nici o mirare faptul că bugetul Companiei de Uraniu nu este aprobat şi asta pentru că într-o asemenea situaţie se află şi CE Oltenia. „Nici bugetul CE Oltenia nu este aprobat. În şedinţa Colegiului Director de ieri am decis ca începând cu miercurea viitoare o comisie a FNME să înceapă negocierile cu reprezentanţii CE Oltenia. Nici minerii din CE Oltenia nu stau mai bine la capitolul salarii, doar condiţiile de muncă sunt mai bune”, a mai precizat Etăgan. Negocierea salarială se dovedeşte a fi o etapă mult aşteptată de către sindicate. Liderul minerilor din Jilţ, Adrian Marciuc, susţine că „aceste creşteri salariale trebuiau implementate încă de anul trecut. Anul 2011 a fost unul greu pentru sistemul hidro, s-a cerut cărbune iar minerii au lucrat şi la program de şase zile. Iată am aşteptat un an ca să obţinem ceea ce trebuia să li dea minerilor încă din vara lui 2011, acea creştere cu nivelul inflaţiei”. Un susţinător al creşterilor salariale este şi preşedintele de la Minerul Rovinari Pinoasa, Marin Golea, care a susţinut de nenumărate ori că indexarea trebuie făcută măcar la nivelul inflaţiei pentru acest an.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: