spot_img
21.5 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăEconomicGafă a europarlamentarului Corina Crețu! A încurcat minerii din Valea Jiului cu...

  Gafă a europarlamentarului Corina Crețu! A încurcat minerii din Valea Jiului cu angajații CEO

  Încă un politician român încurcă minerii din Valea Jiului cu angajații Complexului Energetic Oltenia. Prezent la Târgu Jiu, europarlamentarul Corina Crețu și-a exprimat solidaritatea față de personalul CEO care….nu și-a primit salariile la timp. De fapt, această situație a avut loc acum câteva săptămâni în Valea Jiului.

  “Pentru mine a fost foarte trist să văd că a durat o săptămână ca dumneavoastră să primiți salariile legale pentru munca dumneavoastră. Și așa sunt salarii foarte mici, raportat la eforturile pe care le faceți. Din punctul meu de vedere aveți tot sprijinul și voi face și eu demersuri pentru a întreba ce se mai poate face de la Bruxelles. Întotdeauna răspunsul lor este că responsabilitatea implementării proiectelor revine 100% statelor membre. Așa cum spuneți, directivele europene sunt, într-adevăr, lege, iar fiecare țară are trei ani la dispoziție să le pună în practică. În Valea Jiului trebuie acționat urgent, pentru că altfel dramele prin care treceți azi vor deveni și mai mari. Se vor adâncii și discrepanțele sociale și problemele dumneavoastră. Într-o situație excepțională, trebuie luate măsuri excepționale. În legătură cu pensionarea, aici e 100% părerea guvernului. Nici nu mai trebuie să întrebe Bruxelles-ul dacă o categorie socială poate fi exceptată. În toate țările în care s-au închis mine s-au creat în avans niște alternative. Fie că e agroturism, fie că s-au creat mici făbricuțe, IMM-uri, toate aceste lucruri s-au făcut în paralel, fără ca oamenii să sufere și să rămână fără niciun venit. Știu cum e în Valea Jiului, un miner ține încă patru persoane în spate. Trebuie găsită o formulă pentru populație. Și așa e printre cele mai sărace din țară și din Europa. România trebuie să lanseze un amplu program de combatere a sărăciei și să se concentreze pe folosirea banilor europeni exact în aceste zone în care lumea, literalmente, moare de foame ”,a declarat Corina Crețu în fața protestatarilor gorjeni.

  Greva foamei

  După o astfel de declarație sindicaliștii din CE Oltenia, care intră în cea de-a 10 săptămână de protest,  i-au explicat europarlamentarului problema de la CEO. “Din 12 grupuri energetice, CEO a rămas doar cu 2. Noi suntem într-un program de restructurare, iar oamenii din această companie sunt într-un mare pericol. Sunt oameni cu o vârstă înaintată, pentru că vârsta medie la noi este de 54 de ani. Nu s-a întinerit personalul absolut deloc. Compania o să dea afară oamenii cu plăți compensatorii. Îi trimitem acasă, pe niște salarii de mizerie. Plățile compensatorii vor fi între unul și 11 salarii cu o valoare a salariului de 3.400 de lei. Faceți și dumneavoastră socoteala, minus impozitul. Oamenii sunt bolnavi, au tot felul de boli de plămâni, de inimă, din cauza condițiilor în care lucrăm. Noi am cerut o reducere a vârstei de pensionare. Există un proiect de lege care acum este la Guvernul României, dar nu și-a dat avizul. A trecut acel termeni de două săptămâni de zile. De luni, noi o să intrăm în greva foamei la Guvern. Vor fi 20 de mineri, pentru că trebuie să salvăm acești oameni. Sunt niște directive europene pe care dumneavoastră le cunoașteți, fiind europarlamentar și vă întrebăm dacă acestea sunt legi pentru România. Începând cu 1 mai, cei din termocentrala Craiova vor pleca în șomaj. Vor fi afectate cinci cariere în zona bazinului minier Motru și Jilț. Acei oameni duc materia primă acolo pentru agentul termic și energie. Ce vom face cu acești oameni? Vom rămâne cu un personal de 4.000 de oameni din aproape 12.000. Vor să ii trimită acasă cu plăți compensatorii. La noi a fost o mare discriminare și cu grupa de muncă. Rovinariul a avut grupa a II-a de muncă, pentru condiții deosebite, dar Turceniul și Craiova nu. Nu a fost rezolvată această problemă de zeci de ani”, i-a transmis

  Fonduri europene

  Ulterior, oficialul a bătut moneda pe Fondul pentru Tranziție Justă, fonduri disponibile și Gorjului. “Vreau să vă transmit toată solidaritatea mea față de munca grea pe care o susțineți și față de suferințele prin care treceți, Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în acest an a fost ceea ce am anticipat. Puteți vedea în interviurile mele că am avertizat de acum un an sau doi că s-ar putea ajunge la acest moment, în care dumneavoastră să ajungeți fără serviciu dacă nu se folosesc fondurile europene, care sunt destinate încă de anii trecuți reconversiei profesionale și dezvoltării acestei regiuni. Am fost comisar european, am răspuns pentru politica regională, iar în anul 2017 m-am zbătut ca Valea Jiului să fie introdusă ca proiect pilit printre regiunile carbonifere în tranziție. În 2018 am fost la Petroșani și mulți dintre colegii dumneavoastră mineri au fost cu mine acolo, cu profesorii și experții de la Comisia Europeană, când am lansat această regiune carboniferă în tranziție. Cred că acest fond pentru tranziție justă, pentru care ne-am zbătut la Bruxelles, trebuie folosit fără întârziere. Aceasta este soluția pentru tranziția energetică. Dumneavoastră, cei care suferiți cel mai mult, trebuie să beneficiați cel mai repede de aceste fonduri europene. Eu știu că combinatul a avut parte de ajutor de stat în ultimii ani, aprobat și de Bruxelles. Cred că guvernul trebuie să elaboreze o strategie pe termen lung și să folosească urgent fondurile care sunt la dispoziție încă din perioada 2014-2020. Nu s-a cheltuit niciun euro din Fondul pentru Tranziție Justă și sunt șase județe, printre care și Gorjul și toată Valea Jiului. Există bani și pentru partea socială”, a mai declarat Corina Crețu în fața protestatarilor.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: