spot_img
20.4 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăEconomicManagerul CEO: „România poate urma modelul german de decarbonare“

    Managerul CEO: „România poate urma modelul german de decarbonare“

    Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), consideră că este nevoie de o strategie la nivel național cu privire la decarbonare, care să fie aprobată prin lege: „Această situație trebuie gestionată la nivel național și trebuie făcută o strategie poate și o lege de decarbonare, așa cum a făcut Germania. Poate au înțeles și alți factori importanța Planului de decarbonare pe care noi îl aplicăm la nivelul Complexului Energetic Oltenia cu impact major, asupra siguranței sistemului energetic național și a vieții sociale din zona noastră.

    Germania a început în anul 2018 un proiect de decarbonare. Au constituit un grup de lucru în care au fost implicați toți cei interesați de la mediul social, la sindicate, factori economic. În luna ianuarie 2019 a fost avansată o soluție pe care au pus-o la dispoziție Parlamentului Federal pentru elaborarea unui Plan de decarbonare, care a fost aprobat în iulie 2020. S-aui stabilit etapele de decarbonare. Dacă în 2019 Germania avea instalate 22 de Giga wați putere instalată pe huilă și cam 21,5 pe lignit, ei și-au propus ca în anul 2022 să ajungă la 15-15, în 2030, 8-8 și în 2038 la zero. Au niște etape bine stabilite care implică și niște costuri. De bani beneficiază societăți cum ar fi RWE, EPH. Acestea beneficiază de sume foarte importante. 4,8 miliarde de euro vor beneficia societățile pentru a-și compensa deficitul de cash din această perioadă. Deși dacă ne raportăm la RWE este o societatea care are în structură 30% gaz, 30 % lignit, 10% huilă. Acolo există un mixt energetic, iar emisiile specifice sunt de 0,51 la care dorim noi să ajungem prin acest plan de decarbonare. RWE și EPH beneficiază de aproape cinci miliarde de euro pentru a compensa deficitul de cash, 4,8 miliarde de euro pentru protecție social, iar 40 de miliarde va fi susținerea statului german în infrastructura zonelor respective. Vorbim de altceva decâât fondurile de tranziție justă“, a spus Daniel Burlan la o emisiune de la Gorj Tv.

    „Trebuie pregătit un plan de decarbonare pentru cărbune la nivel național“

    Președintele Directoratului CEO consideră că responsabilii guvernamentali au înțeles că este nevoie de o strategie de decarbonare și că aceasta va fi stabilită în perioada următoare: „Modul cum funcționează acum CEO, cu energie doar pe cărbune, nu poate fi viabil. Din discuțiile pe care le-am avut la Ministerul Energiei cred că s-a realizat faptul că este nevoie de o strategie la nivel național și că trebuie pregătit un plan de decarbonare pentru cărbune la nivel național. Asta implică să se stabilească prin lege acest plan de decarbonare, cu etape și sume exacte. Complexul Energetic așa cum funcționează acum, cu grupuri doar pe cărbune nu poate fi viabil în Uniunea Europeană. Din cauza costurilor cu certificatele de CO2 nu poate să fie viabil, dacă nu poate să fie susținut, dar trebuie să existe un program de închidere pe etape“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: